Donnafugata - seminar despre farmecul senzorial al Siciliei

Donnafugata - seminar despre farmecul senzorial al Siciliei

O parte dintre prietenii si partenerii Vinimondo din Timisoara, somelieri, proprietari si manageri de restaurante, au avut ocazia pe 11 noiembrie sa descopere universul aromatic al Siciliei, in cadrul unui Seminar Rovinhud 2016, la Beraria 700.

Si pentru ca vinul este fermecator atunci cand este insotit si de o poveste, cei prezenti au putut afla istoria Donnafugata, dar si detalii despre filosofia acestui producator sicilian important, direct de la Export Managerul Allesia Chiavegato. Selectia de vinuri a fost realizata pentru a creiona cat mai fidel potentialul cramei si terroirului Donnafugata, dar si pentru ca invitatii nostri sa inteleaga principiul care sta la baza filosofiei acesteia - “Calitatea Extrema”.

Donnafugata a aparut in 1983, cand familia Rallo, cu o traditie de peste 160 de ani in producerea vinului, a hotarat sa parieze pe potentialul enologic al soiurilor autohtone si pe terroirul aceastei parti de lume. Convinsi de faptul ca este necesar sa adopte o filosofie moderna pentru a prospera, membrii familiei Rallo s-au dedicat acestui proiect, investind toate eforturile in atentia catre detalii. Din vie pana in sticla, lucrurile se desfasoara cu un singur scop, atingerea principiului suprem - “Calitate Extrema”.

Seara a fost deschisa cu Donnafugata Brut 2012, un spumant din Chardonnay si Pinot Noir, realizat prin metoda clasica, ce a impresionat prin eleganta afisata, prin complexitatea surprinzatoare si prospetime. De complexitate a dat dovada si al doilea vin, Anthilia 2015, un asamblaj pe baza de Catarratto, soi autohton ce a dat vinului o personalitate precisa, cu senzatii fructat-aromate, dar si o rotunjime aparte. A urmat apoi unul dintre preferatii serii, Chiaranda Chardonnay 2012, vin demonstratie pentru ce inseamna Sicilia din punct de vedere senzorial, corpolenta sa vanilat-exotica fiind echilibrata perfect de aciditate si mineralitate.

Primul vin rosu al serii, Sedara Nero d’Avola 2014, a reprezentat un bun prilej pentru ca cei prezenti sa inteleaga caracterul direct, intens, salbatic si foarte fructat al acestui soi tipic Siciliei. Urmatorul vin insa, Mille e Una Notte 2011, a aratat intr-un mod cat se poate de evident faptul ca soiul trebuie luat in serios: personalitate remarcabila, cu o structura complexa si eleganta si o paleta aromatica foarte diversificata.

Nu putea exista un mod mai reusit de a incheia interesanta poveste Donnafugata decat Ben Rye Zibibbo 2014, un Passito di Panteleria, un vin de meditatie dulce, cu prospetime impresionanta si arome puternice de miere, piersici, ierburi exotice si note minerale.

 

Valentin Ceafalau

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data