Fascinatia Ornellaia, intr-un atelier pentru profesionisti

Fascinatia Ornellaia, intr-un atelier pentru profesionisti

Sunt printre cele mai fermecatoare si mai complexe vinuri din Italia si, cu toate acestea, nu exista un alt termen in vinul italian mai enigmatic si mai dificil de inteles decat cel de “super toscan”. Insa, ceea ce face aceste vinuri valoroase din punct de vedere calitativ si emotional, implicit pecuniar, este faptul ca sunt vinuri “cu semnatura”, “opere de arta”, care reusesc in timp sa creasca valoric si intrinsec. Fara nicio urma de indoiala, un astfel de vin este Ornellaia, un brand care a atras fascinatia pasionatilor de vinuri prin calitate fara compromisuri, constanta in calitate si capacitatea de a darama prejudecati.

Istoria si filosofia Ornellaia au fost principalele teme abordate in cadrul Workshopului Ornellaia, organizat pe 17 noiembrie, la Hotelul City Plazza din Cluj-Napoca. Cu scop ilustrativ si demonstrativ, patru dintre vinurile Ornellaia - Poggio alle Gazze 2014, Le Volte 2014, Le Serre Nuove 2014 si Ornellaia 2013, au fost folosite in expunerea sustinuta de Matteo Zanardello, Export Area Manager Ornellaia, in fata a peste 90 de profesionisti din industria ospitalitatii.

Primul vin, Poggio alle Gazze dell’Ornellaia 2014, eticheta lansata in 1987, cu o pauza de productie intre 2001 si 2008, a fost un exemplu clar al faptului ca Bolgheri poate sa propuna vinuri albe impresionante, cu personalitate aparte. Asamblaj de Sauvignon Blanc (majoritar), Vermentino, Viognier si Verdicchio, se recomanda rotund, fructat si generos, un bun exemplu de vin complex, dar totodata exotic, cu arome de piersica coapta, banana, mar verde si frisca. Le Volte dell’Ornellaia 2014, asamblaj de Merlot, Cabernet Sauvignon si Sangiovese, a fost vinul care a oferit primele indicii despre abordarea cramei din Bolgheri in privinta vinificarii in rosu si a reflectarii fidele a terroirului. Mai putin exclusivist si mai accesibil decat partenerii sai de portofoliu, Le Volte dell’Ornellaia 2014 este un vin serios, intens si echilibrat, cu un profil aromatic fructat, foarte bine reprezentat, pigmentat de note de tabac, lemn si frunza uscata. Al doilea vin al cramei, Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2014, (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Petit Verdot) a impresionat prin atitudinea clasica si concentrata, etaland arome puternice de fruct confiat si ciocolata, si un postgust lung, tonic, cu tente de rasina. Le Serre Nuove reuseste sa contureze cat se poate de concis intentiile vinificatorilor, dar si sa anunte totodata opulenta aromatica si structurala a primului vin al cramei super toscane. Chiar daca este inca tanar, Ornellaia 2013 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si Petit Verdot) transmite nemijlocit o senzatie de opulenta si senzualitate, un vin superconcentrat si condensat. Inca de la primul contact, afiseaza dominator note de ciocolata amaruie, trufe si condimente, structura sa eleganta fiind construita pe jocul dintre taninurile carnoase si aciditate de fruct rosu.

Ornellaia a fost fondata in 1981 de Lodovico Antinori, fratele lui Piero Antinori, creatorul vinului Solaia, in regiunea considerata a fi cea mai interesanta si mai expresiva zona viticola a Italiei - Bolgheri. In 1999, compania Robert Mondavi a devenit actionar al cramei Ornellaia, insa, dupa o perioada, s-au demarat negocieri pentru asociere cu o alta familie istorica din Toscana - Frescobaldi. In 2005, familia Frescobaldi a devenit unic proprietar al Ornellaia.

Succesul Ornellaia s-a datorat atat angajamentului fata de principala directie, a calitatii fara compromisuri, cat si terroirului si climei unice din regiunea Bolgheri. Vinurile Ornellaia au purtat rand pe rand semnatura unor celebritati in domeniul enologiei, plecand de la rusul Andre Tchelitscheff, la francezul Michel Rolland - consultant al cramei din 1991, ungurul Tibor Gal sau Thomas Duroux - in acest moment, vinificator al Chateau Palmer. Astazi, vinurile Ornellaia poarta amprenta lui Axel Heinz (din 2005), cel care pariaza totul pe ceea ce ofera terroirul Bolgheri, modeland vinurile dupa modelul bordelez. Model de succes din punct de vedere enologic, vinurile Ornellaia reusesc, de la o recolta la alta, sa se impuna in topurile celor mai mari critici de vin din lume si sa devina “obiective” pentru foarte multi colectionari si pasionati.

Valentin Ceafalau

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data