Wine School – “Dusmanii” vitei de vie

Wine School – “Dusmanii” vitei de vie

Producerea vinului si calitatea acestui produs sunt influentate in mod direct de evolutia climaterica de-a lungul unui an de recolta. Insa, in ciclul anual de productie apar cativa factori de risc ce isi pun inclusiv ei amprenta asupra viitorului vin. Caracterul imprevizibil al acestor fenomene sau evenimente face parte din jocul producerii vinului, cei mai multi dintre producatori luandu-si cateva masuri de siguranta pentru a face fata problemelor ce ar putea compromite viitoarea recolta. Unele dintre aceste probleme pot fi remediate, altele in schimb, cu toate eforturile depuse, nu pot fi combatute.

Din perspectiva consumatorului, neofit sau pasionat educat, aceste evenimente nu prezinta un mare interes. Insa, din perspectiva producatorului de vin, acesti factori de risc sunt luati cat se poate de in serios.

Inghetul

Dupa caderea frunzelor, butucii trebuie ingropati in pamant pentru a nu avea de suferit din cauza valorilor negative din timpul iernii. Temperaturile mai scazute de -16°C pot ingheta viat de vie, o pot chiar omori. Recomandarea specialistilor este aceea de a evita infiintarea de plantatii in zonele in care frecventa ingheturilor este mare. O mare problema o poate reprezenta inghetul de primavara, care poate poate duce la pierderea viabilitatii mugurilor. Acest inghet poate avea efect doar daca temperaturile scad cu mult sub 0°C si daca mugurii s-au deschis. In acest caz, via nu este distrusa, insa pierderea florilor poate duce la o scadere drastica a cantitatii de struguri.

Vreme neprielnica in timpul infloririi

Temperaturile extreme si ploaia prezente in perioada de inflorire a vitei de vie pot influenta de asemenea evolutia vitei de vie, ducand la distrugerea inflorescentelor sau incetinind dezvoltarea acestora.

Grindina

Este unul dintre acei factori care, cu toate ca au incidenta destul de redusa, putand fi localizati foarte usor, pot distruge in totalitate corzile, frunzele si strugurii, compromitand recolta pana la doi ani de zile. Strugurii distrusi de grindina pot cadea prada foarte usor mucegaiului. Solutia, in cazul grindinei, presupune lansarea de rachete antigrindina, care transforma ploaia de gheata in ploaie obisnuita.

Seceta

Se spune ca, pentru a avea o recolta de calitate, vita de vie trebuie sa aiba parte de un pic de seceta, insa o vara secetoasa poate cauza chiar o oprire a coacerii strugurilor. In acest caz, irigarea este solutia ajutatoare.

Ploaia in timpul recoltei

Cantitatile mari de precipitatii din timpul recoltei pot compromite munca unui intreg an. Ploaia inainte de recolta poate duce la o dilutie a strugurilor, dar si la aparitia mucegaiului cenusiu, din cauza umiditatii ridicate.

Fainarea si mana

O incidenta destul de mare o au fainarea si mana, doua dintre cele mai periculoase boli ale vitei de vie. Fainarea este provocata de unele ciuperci parazite, care ataca frunzele viei, constand in aparitia la suprafata organelor atacare a unui strat fainos, alb-cenusiu. Mana este cauzata tot de o ciuperca ce poate ataca frunzele si inflorescentele vitei. Ambele boli pot fi prevenite prin tratamente si stropiri.

Putregaiul cenusiu

Plantatiile aflate in zone mai racoroase sau in regiuni cu precipitatii si umiditate ridicata pot cadea prada putregaiului cenusiu. Acest putregai este produs de ciuperca Botrytis cinerea si poate aparea pe frunze, lastari, ciorchinii tineri si pe boabe (cel mai frecvent). Pentru a evita aparitia acestei boli, se recomanda alegere atenta a terenului inainte de infiintarea plantatiei, realizarea unei taieri corecte a corzilor, precum si aerisirea si dirijarea lastarilor. In anumite circumstante, Botrytis cinerea poate cauza mucegaiul nobil, care ajuta la concentrarea zaharurilor, acizilor si aromelor in struguri. Botrytis cinerea se poate face astfel “vinovata” de aparitia unor vinuri dulci extrem de interesante.

Daunatorii

Pe langa “daunatorii” care ataca via pentru a-si rotunji veniturile in mod ilicit, vita de vie trebuie protejata si de daunatori precum filoxera, acarieni sau coropisnite. Un program bine pus la punct de tratamente si stropiri poate reprezenta solutia in cazul acestor factori de risc. De asemenea, in multe regiuni, in afara de daunatorii nevertebrati, vita de vie poate cadea prada animalelor si pasarilor salbatice.

“Saracirea” solului

Atat din cauza compozitiei sale geologice, cat si din cauza cultivarii continue, anumite soluri incep sa fie deficitare in substante nutritive. Fertilizarile chimice ale solului pot reprezenta o solutie in acest caz, insa, in ultima perioada tot mai des aceste practici, mai precis folosirea in exces a lor, au inceput sa fie blamate.

Valentin Ceafalau

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data