Joh. Jos. Prum, sculptorul in Riesling de pe Valea Mozelei

Joh. Jos. Prum, sculptorul in Riesling de pe Valea Mozelei

O simpla consultare a topurilor cu cele mai scumpe vinuri din lume evidentiaza un lucru cat se poate de clar: Weingut Joh. Jos. Prüm este producatorul cu cele mai multe, scumpe si apreciate vinuri albe din aceste ierarhii! Aceasta crama, situata in localitatea Wehlen de pe Valea Mozelei, reuseste sa scoata anual vinuri din Riesling de Rin cu rest de zahar, unele dintre ele la preturi de cate trei sau patru cifre in euro. La ultima licitatie Zachy’s, desfasurata in New York anul trecut, 12 sticle de Riesling Auslese Wehlener Sonnenuhr 1983 s-au vandut cu 2.450 de dolari per unitate, iar licitatia La Paulee, comisionata de aceeasi casa din New York, a vandut doua loturi de cate trei sticle de Riesling TBA Wehlener Sonnenuhr 1959 la pretul de 15.925 de dolari fiecare. Ce anume face aceste realizari sa fie unele speciale este faptul ca, in timp ce categoria vinurilor dulci se zbate sa creasca in popularitatea, vinurile Prüm reusesc sa se impuna prin finete si delicatete.

Weingut Joh. Jos. Prüm a fost infiintat in 1911 de catre Johann Josef Prüm, insa familia Prüm are o traditie in viticultura de 400 de ani. Primii membri ai familiei s-au stabilit in Wehlen la sfarsitul secolului al XVI-lea, asa ca exista mai multe crame care poarta acest nume in regiune. Multi dintre membrii acestei familii au ales sa pastreze in continuare numele pentru cramele pe care le conduc, insa altii au renuntat la el, pentru a nu se crea confuzie, precum Dr. Loosen din Bernkastel. In secolul al XIX-lea, notorietatea familiei Prüm a crescut dupa ce Jodocus Prüm a construit pe Valea Mozelei celebrele Wehlener Sonnenuhren si Zeltinger Sonnenuhren, doua cadrane solare, care au rolul sa indice si sa masoare timpul. La sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa decesul lui Matthias Prüm, proprietatea si plantatiile din vita de vie sunt impartite intre cei sapte urmasi ai acestuia. In 1911, fiul cel mare, Johan Josef (1873-1944), pune bazele Weingut Joh. Jos. Prüm, dupa ce cumpara plantatiile unora dintre fratii sai. Dupa Primul Razboi Mondial, in 1920, din cauza sanatatii precare, Johan Josef il aduce alaturi de el pe fiul sau Sebastian, care, in urma mariajului cu Katarina Erz, mareste suprafata de vita de vie cu plantatiile din Bernkastel. Dupa decesul lui Sebastian, in 1969, crama este preluata de catre fiul sau, Dr. Manfred Prüm. Astazi, crama Joh. Jos. Prüm este condusa de catre Manfred si fiica sa, Dr. Katharina Prüm.

Primele recolte de calitate Auslese au fost cele din 1920 si 1921. Prima recolta de Beerenauslese a fost cea din 1938, iar primele TBA in 1937 si 1938. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a afectat serios activitatea cramei (nu a existat o recolta in 1945) insa, odata cu recolta 1949, crama a revenit la cursul sau normal. In 1949, a fost obtinut si primul Eiswein Joh. Jos. Prüm, numit de reprezentantii cramei drept un “accident” fericit, deoarece strugurii au fost culesi inghetati.

 

Combinatie unica de mineralitate, aciditate, alcool scazut si caracter fructat

 

Principalul obiectiv al acestei crame este acela de a produce Rieslinguri care sa reflecte cat mai fidel conditiile de sol si clima de pe celebrele parcele Wehlener Sonnenuhr, Zeltinger Sonnenuhr, Graacher Himmelreich si Bernkasteler Badstube. Crama Joh. Jos. Prüm exploateaza in total 22 de hectare de vie, plantate in procent de 100% cu Riesling, peste 70% dintre plantatii fiind formate din vii nealtoite, neatacate de filoxera, deoarece parazitul nu rezista in soluri bogate in sisturi. Conditiile climatice nordice permit o perioada mai lunga de coacere, astfel ca strugurii au destul timp sa dezvolte aromele tipice, fructat-ierboase si sa isi pastreze o aciditate ridicata. Solurile bogate in sisturi asigura o mineralitate ridicata, iar modul de vinificare al acestei crame, cu ajutorul drojdiilor salbatice, confera vinurilor o expresie aromatica si structurala unica. Vinurile Prüm au nevoie de timp inainte de a fi consumate, insa sunt caracterizate de o combinatie unica de mineralitate, aciditate, alcool scazut si caracter fructat. De asemenea, aceste vinuri sunt faimoase pentru structura extrem de prietenoasa, caracterul proaspat, de expresivitate, complexitate si de claritatea aromatica aratata. O caracteristica speciala a vinurilor Joh. Jos. Prüm este aroma identificata de specialisti asemanatoare cu cea a “batului de chibrit aprins”, mai ales in vinurile foarte tinere. Acest atribut nu este cauzat de sulfitii folositi. In mod traditional, Joh. Jos. Prüm fermenteaza vinurile folosind drojdii salbatice, iar ca stil de vinificare apeleaza la cel reductiv, care conserva aromele delicate si prospetimea vinurilor. Acest stil de vinificare aduce si aroma de “chibrit aprins”, insa ea dispare odata cu evolutia in timp a vinurilor. Cele mai usoare au nevoie de cateva luni pentru a se deschide, in timp ce vinurile high-end au nevoie de mai multi ani pentru a-si etala notele floral-fructate, chiar exotice.

 

Cele patru definitii ale terroirului Mozelei

 

Cu toate ca plantatiile Joh. Jos. Prüm se invecineaza de-a lungul Vaii Mozelei si au acelasi tip de sol (sisturi Devoniene), fiecare dintre ele etaleaza in vinuri diferente notabile. Valea Mozelei este probabil cea mai faimoasa si mai admirata regiune viticola a Germaniei. Aceasta regiune include zonele adiacente Saar si Ruwer, ambii afluenti ai raului Mosel, formand impreuna ceea ce se numeste Mittelmosel. Berkastel, Grach, Wehlen si Zeltingen sunt cele mai importante orase din zona, iar toate plantatiile Joh. Jos. Prüm se afla in apropierea acestor localitati.

Zeltinger Sonnenuhr este cea mai nordica plantatie si se invecineaza cu Wehlener Sonnenuhr, avand o varsta a plantelor de 60-70 de ani. Ambele plantatii sunt numite dupa cadranele solare, putand fi usor identificate, de pe celalalt mal al raului. Zeltinger Sonnenuhr are aceeasi expozitie solara si acelasi grad de inclinare precum cea a parcelei vecine, insa stratul superior de sol este subtire, asa ca radacinile ajung imediat in stratul de sisturi. Aportul de apa este unul scazut, ceea ce afecteaza foarte mult recolta si caracteristicile vinurilor. Vinurile de aici sunt foarte complexe, cu tonuri aromatice mineral-pamantoase. Poate ca nu etaleaza aceeasi finete precum cele din Wehlener Sonnenuhr, insa sunt mai complexe si mai bine structurate.

Wehlener Sonnenuhr este plantatia care se identifica cu numele Joh. Jos. Prüm, suprafata detinuta de crama in acest loc fiind de cinci hectare. Zona ofera cele mai bune conditii pentru Riesling: o buna irigare, sol bogat in ardezie, un grad de inclinare pana la 70 de grade si o expozitie solara optima sud-sud-estica. Vinurile Wehlener Sonnenuhr au o structura bazata pe tonurile fructate, cu arome de fructe coapte (piersici, nectarine, caise), o mineralitate fina si o mare profunzime si complexitate. Dupa o perioada de maturare in sticla, echilibrul, finetea si expresia acestor vinuri sunt unice.

Graacher Himmelreich se afla in sudul plantatiei Wehlener Sonnenuhr. Vinurile produse aici rivalizeaza cu cele din plantatia vecina, mai ales in anii cu precipitatii scazute. Vinurile Graacher atrag prin aciditatea lor ridicata, mineralitatea pronuntata, textura prafoasa si aromele foarte fine de citrice. De cele mai multe ori, aceste vinuri necesita mai putin timp inainte de a fi consumate, comparativ cu cele din Wehlener Sonnenuhr. Are o expozitie solara orientata spre vest, grad de inclinare mai scazut si soluri cu straturi superioare adanci, cu bune rezerve hidrologice.

Bernkasteler Badstube este cea de-a patra plantatie ce apare pe etichetele Joh. Jos. Prüm. Pantele de aici sunt mai putin inclinate, au orientare vestica si se bucura de expunere solara mai mare, mai ales in cursul dupa-amiezii. Bernkasteler Badstube produce vinuri florale, delicate si minerale. Acestea sunt mai delicate din punct de vedere al structurii si al greutatii, comparativ cu celelalte plantatii, insa, sunt bine reprezentate aromatic, un bun exemplu pentru Valea Mozelei.

Faptul ca iubitorii de vinuri si colectionarii sunt sceptici in privinta potentialului de invechire a majoritatii vinurilor albe este este justificabil. Ceea ce a pus vinurile Joh. Jos. Prüm in prim-planul vinurilor mondiale este capacitatea lor de evolua impecabil in timp. Chiar si vinurile de baza ale portofoliului Joh. Jos. Prüm au un potential de invechire de peste cinci ani. Cu cat urci mai mult pe scara de calitate a sistemului Pradikat (in ordinea crescatoare a cantitatii de zahar rezidual in must, clasificarile sunt urmatoarele: Kabinet, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein si Trockenbeerenauslese), cu atat mai mult vinurile au nevoie de timp pentru a atinge varful maxim de forma. Vinurile Joh. Jos. Prüm din anii ’30, '40 si '50 sunt in general in cea mai buna forma, dar in acelasi timp si foarte greu de gasit.

Putine crame din lume pot declara ca pot pastra calitatea la cele mai inalte standarde pentru mai bine de jumatate de secol, iar Joh. Jos. Prüm este una dintre aceste crame. Inca din anii ’20, vinurile cu aceasta semnatura au fost apreciate drept cele mai bune Rieslinguri din Germania datorita aromelor vii si elegantei unice.

 

Valentin Ceafalau

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data