Riesling din Rin, campionul mondial la capitolele eleganta si aciditate

Riesling din Rin, campionul mondial la capitolele eleganta si aciditate

Chiar daca nu concureaza cu Chardonnay la nivelul popularitate, cu siguranta Riesling este unul dintre soiurile care ofera vinuri cu structuri aromatice din cele mai diferite si mai complexe, ce reflecta cat mai clar amprenta locului din care provin. Rieslingul de Rin, caci despre el este vorba (intre Riesling de Rin si Rieslingul Italian nu exista nicio legatura de rudenie), este cultivat in zonele viticole cu climat mai rece, in special in Germania, tara in care a fost declarat soi fanion, de mai bine de 300 de ani

Cei mai multi specialisti caracterizeaza Rieslingul de Rin ca fiind o combinatie incredibila intre caracterul sau aromatic, floral-fructat, aciditatea proaspata si caracterul terroirului din care provine. De asemenea, se spune ca niciun alt soi de struguri nu poate concura cu Rieslingul de Rin din acest punct de vedere, putand sa ofere o paleta foarte diversificata de vinuri de la cele seci, minerale, acide si austere, pana la cele dulci, pline si catifelate, in acelasi timp. Rieslingurile de Rin vinificate in sec sunt descrise ca fiind caracterizate de arome ce amintesc de cele minerale, de cele florale, de piersici si coaja de lamaie. Vinificate cu rest de zahar, Rieslingurile pot fi mieroase, florale si onctuoase, cu arome de fructe galbene coapte. Atat cele seci, cat si variantele cu rest de zahar au un potential de evolutie in timp incredibil, capatand complexitate aromatica si structurala.

Se poate spune ca Germania a facut Rieslingul de Rin faimos la nivel mondial si invers. La mare moda la inceputul la inceputul secolului XX, Rieslingul de Rin a avut un declin in anii ’60 si ’70, moment in care producatorii germani au pariat mai mult pe cantitate si mai putin pe calitate, din dorinta de a acoperi cererea tot mai mare venita din exterior. Din fericire, vinurile din acest soi au revenit gloria de alta data, fiind unul dintre preferatul pasionatilor de vinuri din intreaga lume.

Potrivit specialistilor, Rieslingul de Rin a aparut in urma incrucisarii naturale intre vitis silvestris, soiul Gouais blanc si Traminer. Soi originar din regiunea Rin, din Germania, Rieslingul este un soi aromatic, caracterizat de arome florale, intense, dar si de o aciditate ridicata. Vinurile din Riesling de Rin sunt de obicei monovarietale si rareori sunt maturate in lemn de stejar. Conform statisticilor OIV, Rieslingul de Rin ocupa locul 20 in randul celor mai plantate soiuri din lume, ocupand o suprafata de 48.700 de hectare. In schimb, in topul valoric, vinurile din acest soi impart primele trei pozitii din vinurile produse din Chardonnay si din Sauvignon Blanc. In Germania, tara natala, Rieslingul soiul cu cea mai mare raspandire, aproximativ 20,8% din suprafata viticola, reprezentand 21.200 de hectare, mai ales in regiunile Mosel, Rheingau, Nahe si Pfalz, in timp ce in regiunea franceza Alsacia, acesta ocupa 22% din suprafata, insumand 3.350 de hectare. De asemenea, plantatii semnificative de Riesling se mai gasesc si in Austria, Serbia, Cehia, Slovacia, Luxemburg, Italia, Noua Zeelanda, Canada, Africa de Sud,China sau Statele Unite.

In zonele cu clima rece (precum cel al Germaniei), vinurile din Riesling tind sa dezvolte arome de mere si lamai verzi, cu un nivel mare de aciditate, care este de multe ori echilibrat de restul de zahar rezidual. Culesi la maturitate deplina sau tarziu, strugurii de Riesling confera vinurilor arome de piersica sau citrice exotice, la fel daca plantatiile se afla in zone cu climat mai moderat (Alsacia sau unele parti din Austria). In Australia, vinurile din Riesling au caracteristica o nota de cremene. Rieslingul de Rin este un soi al carei expresie aromatico-structurala este influentata foarte mult de conditiile de clima si sol al zone din care provine. Aciditatea naturala acumulata, dar si aromele sale pronuntate, fac din Riesling un soi cu un potential de evolutie impresionant. Evolutia in timp confera vinurilor din acest soi tonuri interesante de flori de salcam, miere, nuca, dar si “celebra” aroma de petrol (hidrocarburi).

Anumite Rieslinguri etaleaza arome inconfundabile, ce amintesc de cele de petrol, benzina, cherosen sau cauciuc. Aceasta caracteristica, parte din profilul aromatic al Rieslingurilor mature, foarte cautata de pasionati si de degustatorii cu experienta, s-ar putea sa nu fie chiar pe placul consumatorilor mai putin avizati, care cauta senzatiile fructat-florale. Aceste arome, atat de cautate de pasionatii de vinuri, au fost mult timp renegate de producatorii de volume din Germania, acestia declarand ca aparitia tentelor de hidrocarburi ar trebui considerat un defect al vinurilor si ar trebui evitat. Aceasta pozitie a fost sustinuta si de Institutul German al Vinului care, pentru o buna perioada de timp, a “omis” sa introduca notele de hidrocarburi ca posibile arome in “Roata Aromelor” vinurilor germane.

Se considera ca aroma de petrol este cauzata de un compus (trimetildihidronaftalina – TDN), care apare in vinuri in timpul procesului de maturare. In urma studiilor, s-a determinat ca exista o serie de factori care determina aparitia TDN, implicit a aromei de petrol in vinuri, principalii fiind: coacerea strugurilor la maturitate deplina, recolta tarzie, expunerea solara indelungata, stresul cauzat de lipsa apei, aciditatea ridicata.

Cele mai bune exemple de Rieslinguri produse in Germania poarta pe sticla diferite trepte de calitate, reprezentate de gradele de coacere ale strugurilor, de la Kabinett (vinurile cu continutul de zaharuri cel mai scazut), trecand prin Spatlese si Auslese (continut de zaharuri mai ridicat), pana la versiunile botritizate Beerenauslese, Trockenbeerenauslese sau Eiswein, vinuri produse din struguri deshidratati in urma inghetului.

Cele mai scumpe vinuri produse din Rieslinguri sunt cele de desert, produse din struguri deshidratati. Acest proces se realizeaza prin atacul de mucegai nobil (Botrytis cinerea), sau prin inghetarea naturala a strugurilor in plantatie. Atat in primul caz, cat si in cel de-al doilea, apa din  struguri este eliminata, concentrand atat cantitatea de zaharuri (in unele cazuri se ajunge la sute de grame pe litru), aciditatea (echilibrandu-se astfel zaharurile), cat si aromele. Toate aceste elemente luate impreuna ajuta vinurile sa evolueze impecabil de-a lungul a mai zeci de ani.

Iata cateva “expresii” diferite ale Rieslingului de Rin, produse in diferite colturi ale globului.

 

Joh. Jos. Prum Graacher Himmelreich Kabinett 2015, VDP Mosel, Germania

 

Weingut Joh. Jos. Prum a fost infiintat in 1911 de catre Johann Josef Prum, insa familia Prum are o traditie in viticultura de 400 de ani. Crama Joh. Jos. Prum exploateaza in total 22 de hectare de vie, plantate in procent de 100% cu Riesling, peste 70% dintre plantatii fiind formate din vii nealtoite, neatacate de filoxera, deoarece parazitul nu rezista in soluri bogate in sisturi. Conditiile climatice nordice permit o perioada mai lunga de coacere, astfel ca strugurii au destul timp sa dezvolte aromele tipice, fructat-ierboase si sa isi pastreze o aciditate ridicata. Joh. Jos. Prum Graacher Himmelreich Kabinett 2015 atrage prin aciditatea ridicata, mineralitatea pronuntata, textura prafoasa si aromele foarte fine de citrice.

 

Elena Walch Riesling Castel Ringberg 2015, Alto Adige, Italia

 

Elena Walch este o crama de renume din Alto Adige, ce exploateaza 55 de hectare de vita de vie. Pariind pe calitate si inovatie, fostul arhitect Elena Walch a stat in fruntea miscarii care a schimbat calitatea vinului in aceasta zona, promovandu-l la nivel international. Filosofia acestei crame este dedicata terroir-ului, stipuland ca vinul trebuie sa fie expresia individuala a solului, climatului si a vie, elemente ce trebuie mentinute cu ajutorul agriculturii sustenabile.

Elena Walch Riesling Castel Ringberg 2015 Alto Adige este un vin cu arome de piersici albe si tonuri minerale, cu o prospetime impresionanta si o aciditate suculenta. Structura vinului este data de mineralitate, care contribuie in acelasi timp la expresia eleganta a postgustului.

 

Leon Beyer Riesling 2015 Alsacia, Franta

 

Maison Leon Beyer este una dintre cele mai vechi crame din Alsacia, aceasta familie din orasul Eguisheim fiind implicata in viticultura si producerea vinurilor inca din 1580. Crama Maison Leon Beyer a fost fondata in 1867 si este purtatoare a titlului Grandes Maisons d’Alsace, fiind de-a lungul timpului atat negociant, cat si proprietar de plantatii de vie. Compania detine 20 de hectare de vita de vie, inclusiv mici parcele in Grand Crus Eichberg si Pfersigberg. Maison Leon Beyer produce in jur de un milion de sticle anual, o gama impresionanta de vinuri puternice si bine structurate.

Leon Beyer Riesling 2015 este proaspat si fructat, corpolent, cu greutate. Este un vin care reflecta foarte bine locul din care provine, multi dintre critici caracterizandu-l drept un vin mai masculin, cu o structura puternica, arome ferme si aciditatea bine reprezentata.

 

Craggy Range Te Muna Road Riesling 2014, Martinborough, Noua Zeelanda

 

Craggy Range este o crama de familie infiintata in 1997, care, in 2014, a primit titlul de “Crama anului din Lumea Noua” din partea publicatiei Wine Enthusiast. Aflata la poalele muntelui Te Mata Peak, crama detine plantatii in regiunile Hawke’s Bay, Martinborough si Marlborough. Potrivit reprezentantilor cramei, Craggy Range a fost prima crama din emisfera sudica care a produs vinuri “single vineyard” (o singura plantatie) din mai multe zone ale Noii Zeelande.

Craggy Range Te Muna Road Riesling 2014, vin cotat la 90 de puncte Parker, este un vin care a stat pe drojdii, dupa fermentare, timp de patru luni, fapt ce a contribuit la structura si eleganta acestuia. Un vin cu o culoare intensa si cu arome de citrice, piersica si flori de salcan, cu un gust fructat, precis, cu o aciditate “nervoasa”, dar si o textura catifelata.

 

Jermann Afix Riesling 2012, Friuli Venezia-Giulia, Italia

 

Jermann este povestea pasiunii lui Anton Jermann care la 1881 parasea Burgenland, o regiune producatoare de vin din Austria si, mai apoi, Slovenia, pentru a pune bazele cramei ce pana astazi ii poarta numele in Friuli Venezia Giulia. Astazi, domeniul se intinde pe 150 de hectare, dintre care 130 cultivate cu vita de vie. In 2007 a fost inaugurata noua crama, dedicata in intregime vinificarii vinurilor Capo Martino, Vignatruss, W... Dreams si Vintage Tunina, vinurile blazon ale Casei Jermann. Filosofia de vinificare Jermann este orientata spre calitatea extrema, absenta chimicalelor din procesul de productie, dar si a aditivilor si conservantilor.

Jermann Afix Riesling 2012 este un vin produs din vii aflate pe soluri calcaros-nisipoase. Are o culoare aurie, stralucitoare, cu tente verzui, aromele fiind intense si persistente. Este un vin cu o tipicitate impresionanta, cu tonuri fructate, sustinute de note de hidrocarburi, si cu un gust proaspat, crocant, foarte bine echilibrat.

 

 

Leon Beyer Riesling Comtes d’Eguisheim 2004 Alsacia, Franta

 

Unul dintre vinurile simbol ale cramei Leon Beyer, reflecta fidel conditiile de sol (argilos-calcaroase) din plantatiile din care provin struguri, toate catalogate Grand Cru. Acest vin este produs doar in recoltele exceptionale, din aceasta recolta fiind produse doar 4.500 de sticle. Un vin incredibil de matur, cu un caracter de fruct remarcabil, Leon Beyer Riesling Comtes d’Eguisheim 2004 a avut parte de o vinificare traditionala.

 

 

Casas del Bosque Late Harvest Riesling 2013, Casablanca Valley, Chile

 

Aflata in Casablanca Valley, Chile, crama Casas del Bosque este unul dintre cei mai tineri producatori din zona, daca e sa-l comparam cu alte crame cu o istorie centenara. In ciuda acestui fapt, Casas del Bosque a reusit sa adune in scurta sa evolutie foarte multe premii si distinctii nationale si internationale pentru vinurile produse. In 2013 si 2014, crama a primit distinctia de “Cea mai buna crama chiliana” din partea celebrei competitii de vinuri International Wine& Spirit Competition, Londra. Astazi, Casas del Bosque exploateaza 232 de hectare de vita de vie, plantate cu Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Syrah, Pinot Noir, Carmenere si Cabernet Sauvignon. Anual, aici sunt produse aproximativ 90.000 de cutii. Peste 80% din cantitatea de vin produsa aici este exportata.

Casas del Bosque Late Harvest Riesling 2013 a fost fermentat pentru cinci saptamani in stejar frantuzesc, dupa care a urmat o perioada de maturare de 8 luni in in stejar frantuzesc. Este un vin delicios, dulce cu arome de miere, coaja de portocala si ananas, cu un foarte bun echilibru intre notele dulci si aciditatea proaspata, revigoranta. Un vin ideal pentru desert.

Valentin Ceafalau

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data