In 1999, criticul de vinuri Richard Juhlin organiza in Stockholm o degustare unica, care avea sa fie cunoscuta mai apoi sub numele de “Degustarea Mileniului”. La startul acestei intreceri neobisnuite aveau sa se alinieze nu mai putin de 150 de sampanii diferite, din recolte istorice, produse sub semnatura celor mai bune case din Champagne. Richard Juhlin era in acel moment detinator al recordului cu cele mai multe vinuri din Champagne degustate, dar si al celui cu cele mai multe sampanii recunoscute “in orb”, argumente ce-i ofereau autoritatea de a organiza un astfel de eveniment. Cu toate ca initial nu au crezut in acest eveniment, reprezentantii casei Billecart-Salmon au inscris in concurs recoltele 1959 si 1961 ale vinului Cuvee N.F. Billecart, vinuri ce aveau sa castige locurile 1 si 2, respectiv titlul de “Sampania Mileniului” pentru 1951, intrecand case ilustre si de traditie precum Krug, Dom Perignon, Cristal, Pol Roger, Bollinger sau Taittinger. Recunoasterea calitatii Billecart-Salmon a fost cu atat mai mare cu cat ea a fost obtinuta in urma unei degustari comparative “in orb”, realizata de unii dintre cei mai mari specialisti in Champagne, precum Richard Juhlin, Serena Sutcliffe, Michel Dovaz sau Robert Joseph.
Istoria Billecart-Salmon merge inapoi in timp pana in 1818, nasterea domeniului avand loc odata cu mariajul dintre Nicolas Francois Billecart si Elisabeth Salmon. Inca din acele momente, domeniul din Mareuil-sur-Ay si-a propus ca moto “Calitatea este o prioritate, excelenta, o aspiratie!”, iar timp de 200 de ani si-a ghidat pasii dupa acesta, fiind una dintre putinele case din celebra regiune franceza ramasa in proprietatea aceleiasi familii, aflata astazi la a saptea generatie.
In clipa de fata, Billecart-Salmon, condusa de fratii Francois si Antoine Roland Billecart, exploateaza in jur de 80 de hectare de vita de vie, plantate cu Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier, dar in acelasi timp achizitioneaza struguri de pe alte 220 de hectare, din peste 40 de vii cu titlul Grad Cru din Champagne, precum Côte des Blancs, Vallée de la Marne sau Montagne de Reims. Selectia strugurilor este una foarte riguroasa, fiind acceptate doar recoltele exceptionale. Investitiile nu au fost facute numai in plantatii si in facilitatile de vinificare, ci si in echipa de specialisti. De 30 de ani, enologul-sef al cramei este Francois Domi, considerat unul dintre cei mai talentati “chef de cave” din Champagne, iar de 20 de ani plantatiile Billecart-Salmon se afla in grija aceluiasi Denis Blee.
Billecart-Salmon nu numai ca are o traditie continua in productia si promovarea vinurilor din Champagne, dar si-a creat in timp si un stil propriu, caracterizat de “finete, echilibru si eleganta”, reprezentantii casei accentuand cu fiecare ocazie ca “la Billecart-Salmon nu se produc sampanii, ci vinuri de Champagne”.
Cu respectul cuvenit pentru anul de recolta, unul dintre cele mai importante aspecte ale filosofiei Billecart-Salmon este acela ca o recoltare prematura a strugurilor ofera vinuri elegante si delicate. Pentru a se obtine o structura eleganta, puternica si acida, care are rolul de a conserva vinurile, niciodata nu se culege la un potential alcoolic mai mare de 10 grade. O mare influenta asupra stilului de vinificare o are si faptul ca plantatiile se intind de-a lungul paralelei 46, o zona cu clima mai rece, fapt ce permite strugurilor o coacere mai lenta si asigura vinurilor prospetime. Sampania rose produsa de Billecart-Salmon a fost apreciata drept una dintre cele mai fine bauturi din categoria sa, calitatea sa fiind rezultatul atentiei acordate dar si datorita tehnicii de asamblare, care pariaza mai mult pe catifelarea si onctuozitatea Chardonnay-ului, si mai putin pe forta Pinot Noirului. In acelasi timp, pentru vinurile produse, Billecart-Salmon pariaza pe rolul soiului Pinot Meunier, soi care aduce textura, finete si structura in asamblaj cu soiul Chardonnay.
O practica specifica Billecart-Salmon este dubla stabilizare la frig, adoptata in 1952. Aceasta procedura elimina orice urma de drojdii salbatice sau alte elemente aditionale grele din must, lucru ce ofera un plus de fruct. Incepand cu 2001, Billecart-Salmon a inaugurat o noua facilitate de vinificare, dotarea cu tehnologie de ultima generatie facand-o una dintre cele mai avansate crame din Champagne. Stilul de vinificare precis si complex al enologului Francois Domi i-a determinat pe proprietari sa aloce toate resursele pentru a crea mediul de productie ideala a unor sampanii unice.
Oriunde in lume, Billecart-Salmon este considerata a fi unul dintre vinurile din Champagne speciale, o prezenta constanta pe meniurile celor mai celebre restaurante. Ca o curiozitate, toate restaurantele distinse cu trei stele Michelin din Paris servesc Billecart-Salmon la pahar. Asociate de cele mai multe ori cu luxul si eleganta, vinurile Billecart-Salmon au impresionat cei mai mari critici de vinuri prin remarcabila combinatie dintre eleganta aromatica si finetea gustativa.
Valentin Ceafalau