Vinimondo

Zone viticole

Slovenia

ItaliaLombardiaCampaniaFriuli Venezia-GiuliaPiemonteVenetoSiciliaUmbriaLe MarcheSardiniaAbruzzoTrentino Alto-AdigeToscanaEmilia-Romagna

Italia

Italia este unul dintre cei mai importanti doi producatori de vin din intreaga lume. Grecii au plantat vii in Italia incepand cu anul 800 i.Hr., denumind tara "Oenotria" sau "Tara vitelor de vie". Pana in momentul in care Imperiul Roman de Vest s-a destramat - in 476 d.Hr., au fost stabilite toate regiunile viticole moderne ale Europei cu exceptia Bordeauxului. Conform textelor lui Plinius cel Batran din primul secol dupa Cristos, romanii au introdus notiunile de selectie a parcelelor si altoirea vitelor de vie, lucruri ce raman relevante si azi.

FrantaProvenceAlsaciaChampagneBurgundiaValea LoareiValea RonuluiLanguedocBordeaux

Franta

Franta nu poate pretinde ca este locul in care s-a nascut vinul dar, cu siguranta, de cateva sute de ani este o forta dominanta, fiind unul dintre cei mai importanti doi producatori din intreaga lume. Este cel de-al doilea producator de vin din lume atunci cand vorbim despre volum, dar ramane centrul global de producere a vinurilor fine. De asemenea, Franta este si pionerul introducerii apelatiunilor de origine controlata (AOC), proiect legislativ preluat de celelalte tari din Europa.

SpaniaRioja

Spania

Spania are o istorie lunga in producerea de vinuri, istorie ce dateaza inca din timpul Romanilor cand Iberia era un furnizor important pentru Roma insasi. Odata cu intrarea acesteia in Uniunea Europeana, in 1986, au inceput sa aiba loc schimbari majore privitoare la productie, iar modernizarea s-a realizat rapid, atat la nivelul vitelor de vie si in crame, cat si in cadrul legislativ. 

ArgentinaMendoza

Argentina

Argentina are o istorie a producerii vinului ce dateaza de mai bine de 450 de ani, cand vite de vie aduse din Chile in Santiago del Estero - Nordul Argentinei, au fost plantate in provincia Mendoza. In prezent, aceasta este al cincilea mare producator de vin din lume, cu un consum domestic foarte puternic, combinat cu cererea in crestere la nivel international.

ChileCasablanca Valley

Chile

Producerea vinului a inceput in Chile la scurt timp dupa ce emigrantii spanioli s-au stabilit aici in secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, tara a ramas o industrie izolata de piata internationala mare parte din secolul al XX-lea. In anii '70, faimosul producator spaniol de vinuri Miguel Torres a declarat Chile ca fiind un paradis viticol. Declaratia sa este sustinuta de varietatea solului, climei si precipitatiilor specifice fiecarei regiuni. Incepand cu 1990, dupa revenirea la democratie, industria vinului din Chile a renascut, devenind cu timpul cunoscuta ca fiind una din fortele Lumii Noi".

Africa de SudPaarlStellenboschConstantia

Africa de Sud

In Africa de Sud se produce vin de peste 350 de ani, avand o traditie la fel de lunga ca multe regiuni producatoare de vin din Europa. Vinurile de aici, in special vinul dulce "Vin de Constance", au fost cautate cu interes si consumate cu placere in secolele trecute. Odata cu disparitia Apartheidului, incepand cu 1994, Africa de Sud a fost pusa in fata unor provocari mari pentru a putea fi competitiva, producatorii muncind indelung la construirea si consolidarea imaginea tarii ca fiind un producator de vin de calitate.

Noua ZeelandaHawke's Bay

Noua Zeelanda

Asemeni altor tari producatoare de vin din Lumea Noua, Noua Zeelanda a intreprins schimbari radicale in industria vinului in ultimele decenii. Pana in anii '70 se produceau vinuri simple pentru industria locala, preponderent din soiul Muller Thurgau, pentru ca mai apoi sa inceapa schimbarile majore. Valul schimbarilor s-a intensificat dupa anul 2000, cand aceasta miscare a fost sustinuta de cererea masiva de pe piata internationala de Sauvignon Blanc din Marlborough.

LibanBekaa Valley

Liban

Libanul produce vin de peste 5000 de ani. De altfel, istoricii sustin ca acesta este si locul nasterii vinului, Biblia desemnandu-l pe Noe ca fiind primul producator, fapt ce ar putea insemna ca primul vin s-a nascut in anul 3.000 i.Hr. Strugurii aromati si vinurile apreciate in toata lumea sunt rezultatul unui relief lin si al climatului mediteranean al tarii, caracterizat prin ierni usoare si veri calde, iar podgoria Massaya din valea Bekaa, considerata un adevarat paradis viticol, fiind sursa celor mai fine vinuri libaneze.

Germania

You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Conecteaza-te cu Facebook