SpaniaRioja

Vin Spania


Spania

Spania are o istorie lungă în producerea de vinuri, istorie ce datează încă din timpul Romanilor când Iberia era un furnizor important pentru Roma însăși.

Odată cu intrarea acesteia în Uniunea Europeana, în 1986, au început să aibă loc schimbări majore privitoare la producție, iar modernizarea s-a realizat rapid, atât la nivelul vițelor de vie și în crame, cât și în cadrul legislativ. 

Ribera del Duero

Ribera del Duero

Vinurile produse in Ribera del Duero provin aproape exclusiv din struguri roșii. Albillo este singurul soi alb cultivat, însă vinurile albe de aici sunt destinate mai mult consumului local. Majoritatea producției este reprezentată de Tinto Fino (denumirea locală pentru Tempranillo), soiul roșu dominant în jumătatea nordică a peninsulei spaniole. De cele mai multe ori, însă nu este o regulă, Tinto Fino apare în asamblaje alături de Cabernet Sauvignon, Merlot și Malbec.

Vinul produs aici are potențial ridicat de învechire, pe fondul solului calcaros fiind foarte intens. Tehnicile de vinificare utilizate sunt extrem de complexe. 

Vinurile etichetate "Crianza" apar pe piață după 2 ani de la producție, având 12 luni de învechire în stejar. Vinurile "Reserva” apar pe piață după cel puțin 3 ani de la producție, având cel puțin 12 luni de învechire în stejar, pe când vinurile "Gran Reserva" apar pe piață după 5 ani de la producție, având 24 de luni de învechire în stejar.

Rioja

Rioja

Rioja este prima regiune din Spania care a primit statutul de DOC. Este formată din 3 subregiuni: Rioja Alavesa, Rioja Alta și Rioja Baja. Vinurile produse în Rioja Baja - unde strugurele predominant este Grenache - au un potențial de învechire mai mic decât cele produse în Rioja Alavesa și Rioja Alta. Rioja Alavesa produce cele mai lejere dar elegante vinuri, iar Rioja Alta cele mai structurate. În general, vinurile din Rioja sunt asamblaje cu vinuri din fiecare sub-regiune. Predomină vinurilor roșii care se produc în proporție de 75%, 15% sunt roze și restul albe. Cel mai des întâlnit strugure roșu din Rioja este Tempranillo folosit în asamblaje cu Garnacha, Graciano și Mazuelo, iar la albe Viura, Malvasia și Garnacha Blanca.

Rueda

Rueda

Denumirea de origine protejată Rueda, stabilită în 1980, a fost prima din regiunea Castilia și León. Rueda cuprinde crame străvechi unde star-ul soiurilor de strugure este Verdejo, cel care i-a adus faima și prestigiul. Municipalitatea cu cele mai multe podgorii incluse in Rueda DO este La Seca, cu 24% din suprafața cultivată.

Penedès

Penedès

Penedès este o regiune producătoare de vin cu Denominación de Origen Protegida (DOP) spaniolă (Denominació d'Origen Protegida în catalană). Penedès DOP include toată regiunea Penedès și municipiile din alte patru comarques: Anoia, Alt Camp, Baix Llobregat și Tarragonès. Zona este încadrată de dealurile de coastă ale Serra del Garraf și de munții mai înalți din interior, care înconjoară Depresiunea Centrală Catalană. Considerată mult timp una dintre cele mai bune regiuni producătoare de vin ale Spaniei, după Rioja, este, de asemenea, una dintre cele mai vechi zone viticole din Europa.
Regiunea este însă mai bine cunoscută pentru producția de Cava, un vin spumant care are propria Denominació d'Origen din 1986.
 

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
Subscribe to RSS - Spania FB dataFB data