Guidalberto 2009 – 2014, o verticală de puncte Parker

Guidalberto 2009 – 2014, o verticală de puncte Parker

O degustare pe verticală - recolte consecutive ale aceluiaşi vin, are întotdeauna rolul de a-ţi transmite în cel mai sincer mod cu putinţă detalii despre capacitatea unui producător de a-şi păstra linia şi constanţa în calitate, indiferent de condiţiile anului de recoltă. Găzduită de winebarul ENOTEK (Maria Rosetti 49A, Bucureşti), una dintre cele mai speciale verticale ale acestei toamne a avut ca subiect de analiză evoluţia vinului Guidalberto între anii 2009 şi 2014, vinul al doilea de la Tenuta San Guido. Acest producător este cel care a revoluţionat percepţia despre vinul toscan la nivel mondial şi care a dat lumii vinul “icon” Sassicaia, primul Cabernet italian apreciat la 100 de puncte Parker.

Cele şase vinuri prezentate au fost analizate separat, invitaţii primind detalii despre modul de producţie, dar și detalii referitoare la fiecare an de recoltă degustat, criterii care şi-au pus amprenta asupra fiecărei expresii în parte.

Guidalberto a fost numit “fratele mai mic” al celui mai faimos vin al Italiei, Sassicaia, însă, cu timpul, vinurile produse sub această etichetă au demonstrat că sunt creaţii extrem de valoroase, vinuri “eveniment”. Guidalberto a apărut la 33 de ani după primul Sassicaia, în 2000, ca o dedicaţie făcută de familia Incisa della Rocchetta în onoarea străbunicului Guidalberto della Gherardesca, “pionier” al viticulturii moderne, cel care a pus bazele domeniului Tenuta San Guido. În momentul lansării vinului Guidalberto, Nicolo Incisa della Rochetta, fiul lui Mario, a declarat că a realizat acest vin “în primul rând pentru a vedea ce se poate obţine cu soiul Merlot, soi pe care nu l-am folosit până acum, dar şi pentru a oferi consumatorilor un vin care să poată fi apreciat mai devreme decât Sassicaia, fără să aibă nevoie de o perioadă aşa lungă de maturare”. De-a lungul timpului, Guidalberto a avut compoziţii diferite în asamblaj, însă pentru ultimele recolte s-a mers pe asamblarea a 60 de procente de Cabernet Sauvignon cu 40% Merlot. Legat de modul de vinificare, s-a mers pe aceeaşi “reţetă”, astfel că fiecare recoltă a avut parte de o perioadă de maturare de 15 luni în butoaie de stejar francez şi american şi alte trei luni în sticlă, înainte de a fi lansată.

Iată analiza celor şase vinuri prezentate şi a condiţiilor climaterice din anii respectivi:

Guidalberto 2009

92 de puncte Robert Parker

Anul de recoltă a fost unul excepţional, cu temperaturi, mai ales în timpul verii, peste medie. Cantitatea de apă din sol, acumulată în timpul iernii şi primăverii, a asigurat o creştere normală, fără stres. Diferenţa de temperatură dintre noapte şi zi ajutat la atingerea neforţată a maturităţii strugurilor, astfel că Guidalberto 2009 impresionează prin fruct, supleţe şi personalitate. Corpolenţa sa este medie, însă compensează prin gradul de catifelare al taninurilor.

 

Guidalberto 2010

90 de puncte Robert Parker

Guidalberto 2010 este rezultatul unui an de recoltă mai rece. Iarna şi primăvara au înregistrat temperaturi scăzute şi cantităţi însemnate de precipitaţii. De asemenea, ploile ocazionale au întârziat coacerea strugurilor, care s-a făcut mai încet decât în anii anteriori. Din aceste cauze, vinul se deschide mai greu, însă are destul de multă energie şi vitalitate. Atrage prin tonurile puternice de fructe negre, dar şi prin postgustul lung, structurat şi ferm.

 

Guidalberto 2011

92 de puncte Robert Parker

Acest an de recoltă a fost unul excepţional, unul dintre cei mai buni din 2000 încoace. Vara a fost lungă şi cu temperaturi ridicate, însă apropierea plantaţiilor de coasta mării Tireniene, a făcut ca plantele să se dezvolte normal şi strugurii să atingă maturitatea gradual. Vinul atrage prin concentrarea aromatică şi prin intensitatea sa. Aromele şi gustul său seducător ilustrează perfect esenţa a ceea ce înseamnă terroirul Bolgheri.

 

Guidalberto 2012

91 de puncte Robert Parker

Condiţiile climaterice ale anului 2012 au fost unele speciale. Anul a fost caracterizat de lipsa precipitaţiilor, însă fluctuaţiile considerabile de temperatură dintre zi şi noapte au prevenit stresul hidrologic la nivelul plantelor. În timpul formării boabelor, vânturile maritime au cauzat o pierdere a cantităţii de struguri de aproximativ 10%. Vinul etalează un stil extrem de prietenos şi accesibil, bazat pe o expresie fructată, însă deloc banală.

 

Guidalberto 2013

93 de puncte Robert Parker

Editorii Robert Parker Wine’s Advocate susţin că această recoltă Guidalberto este una dintre cele mai bine realizate vreodată, cu o energie impecabilă şi o forţă impunătoare. Taninurile sunt ferme, însă în acelaşi timp extrem de bine şlefuite, iar expresia aromatico-gustativă stă sub semnul fructului concentrat. Anul de recoltă a fost unul excepţional din punct de vedere climateric, briza mării asigurând prospeţimea strugurilor.

 

Guidalberto 2014

Anul 2014 a fost unul mai dificil din punct de vedere climateric, precipitaţiile dând de furcă viticultorilor şi vinificatorilor Tenuta San Guido. Din cauza temperaturilor scăzute strugurii Merlot au atins foarte greu gradul de maturitate, în timp ce strugurii Cabernet Sauvignon au avut parte de o coacere lentă. Vinul, cu o corpolenţă medie, cu amprentă fructată prietenoasă, a fost rezultatul unei selecţii extrem de stricte a boabelor.

Crama Tenuta San Guido este un “deschizător de drumuri” cu vinul Sassicaia din recolta anului 1968 (lansat la începutul anilor '70), creat de Marchese Mario Incisa della Rochetta, un viticultor din Piemonte care s-a mutat în 1943 pe domeniul din Toscana moştenit de soţia sa Clarice Gherardesca - sora mamei lui Piero Antinori. Iniţial, vinul era consumat de prieteni şi familie sau vândut în privat dar, în 1970, fiul lui Mario - Nicolo, şi-a convins tatăl să-l ofere spre vânzare cu ajutorul profesionist al verilor Antinori. Sassicaia a fost primul vin italian maturat în butoaie de stejar francez şi primul Cabernet italian de excepţie. De asemenea, a fost primul vin italian care a primit scorul perfect de 100 de puncte acordat de Robert Parker pentru recolta din 1985. În continuare, sunt trei caracteristici definitorii asociate cu acest domeniu: vinul Sassicaia, ferma de cai de rasă Razza Dormello-Olgiata şi rezervaţia naturală de păsări Oasi di Bolgheri. Tenuta San Guido a primit propria apelaţiune: DOC Bolgheri Sassicaia, prima şi singura apelaţiune din Italia rezervată unui singur vin. 

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data