Noile regiuni vedeta ale lumii vinurilor

Noile regiuni vedeta ale lumii vinurilor

Domeniul vinurilor a fost intotdeauna precum o mare scena, care a permis tuturor regiunilor viticole sa se exprime, insa unele dintre ele s-au aflat mai mereu in fata, in lumina reflectoarelor. De ceva timp, specialistii spun ca o mare parte dintre regiunile cu priza la publicul consumator incep sa piarda teren, locul lor fiind luat de zone surpriza. Editorii de la Bloomberg.com au facut o harta a noilor regiuni vedeta, incercand chiar si cateva propuneri de vinuri din aceste zone viticole.

Franta

De domeniul trecutului: Bordeaux

Noua vedeta: Corsica

Corsica este locul de bastina a mai multor soiuri de struguri, unele dintre ele neputand fi gasite in alta parte. Niellucciu si Sciaccarellu, ambele rosii, si Vermentinu, un soi alb, sunt printre cele mai cunoscute. Curentii marini pastreaza un echilibru climateric in plantatii, asa incat vinurile sunt surprinzator de elegante. Vinuri de incercat: Domaine de Torraccia Porto Vecchio Rouge 2012 si Comte Abbatucci Cuvée Collection Rouge Ministre Imperial 2013.

Germania

De domeniul trecutului: Mosel

Noua vedeta: Pfalz

Plantatii de Riesling se gasesc pe intregul teritoriul Germaniei, insa efectul de incalzire globala a reusit sa faca loc in unele dintre ele si soiului Pinot Noir. Regiunea Pfalz, aflata la sud de Mainz, la granita cu Franta, are parte de o toamna lunga si secetoasa. Vinuri de incercat: Friedrich Becker Pinot Noir 2012 si Okonomierat Rebholz Trocken “S” 2010.

Italia

De domeniul trecutului: Toscana

Noua vedeta: Muntele Etna

Sa cultivi vita de vie pe unul dintre cei mai activi vulcani ai Europei pare usor riscant, insa mai multi vinificatori au decis ca riscul este acoperit de eleganta vinurilor, care reusesc sa echilibreze structura fructata cu ajutorul mineralitatii unice. Soiul local, Nerello Mascalese, este cel care da rezultate foarte bune pe solul vulcanic, producand cantitati mici la hectar dar de o buna calitate. Vinuri de incercat: cele sase Nerello Mascalese produse de Passopisciaro, crama din Sicilia a lui Andrea Franchetti, fiecare dintre cele sase fiind expresia a sase plantatii diferite, cu micro-terroiruri diferite. Contrada Chiappemacine (Contrada C) este vinul produs pe cea mai joasa plantatie, solurile bogate de aici contribuind la structura ferma a vinului.

Noua Zealanda

De domeniul trecutului: Marlborough

Noua vedeta: Hawke’s Bay

Regiunea Hawke’s Bay se afla pe coasta estica a insulei nordice a Noii Zeelande, cu deschidere la Oceanul Pacific. Climatul cu influente maritime permite strugurilor Syrah sa aiba o evolutie de lunga durata, fara sa acumuleze un continut alcoolic ridicat in vinuri. Vinurile sunt concentrate si ferme, cu arome sangvinice si condimentate, evocand stilul din Valea Ronului. Vinuri de incercat: Te Mata Bullnose Syrah 2014 si Craggy Range Le Sol Syrah 2013, un vin mare si concentrat.

Australia

De domeniul trecutului: BarossaNoua vedeta: Yarra Valley

Soiul vedeta al Australiei, Shiraz, da vinuri concentrate si coapte, cu un continut alcoolic ridicat, datorita conditiilor climatice secetoase. In anumite parti ale continentului, inclusiv in Yarra Valley, soiul care castiga reputatie este Pinot Noir, care creste intr-un climat usor mai cald decat in Burgundia. Vinuri de incercat: Mac Forbes 2015 Pinot Noir si Timo Mayer Close Planted Pinot Noir 2013.

Spania

De domeniul trecutului: Rioja

Noua vedeta: Ribeira Sacra

Mencia, un soi de strugure care produce vinuri dense si puternice in regiunile mai calde, reuseste sa devina elegant si complex in Ribeira Sacra, regiune cu climat mai rece, aflata la granita dintre Spania si Portugalia. Plantatiile terasate, cu un grad de inclinare ridicat, au fost abandonate de catre fermieri in timpul regimului Francisco Franco, insa aceasta situatie s-a schimbat odata cu investitiile stimulate de fondurile Uniunii Europene. Vinuri de incercat: Algueira Mencia 2015 si Guimaro Finca Pombeiras Mencia 2014.

SUA

De domeniul trecutului: Napa Valley

Noua vedeta: Paso Robles, California

Situata pe dealurile aflate la nord de San Luis Obispo, Paso Robles a fost locul in care producatorii de dimensiuni mari, produceau vinuri cu un raport pret-calitate decent. Astazi, regiunea este impanzita de crame-boutique, ce exploateaza plantatii de Zinfandel si Petit Syrah. Vinuri de incercat: Fableist Petite Sirah 2015 si Onx Reckoning 2013.

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data