Ornellaia - asocieri supertoscane pe dealurile Clujului | VINIMONDO

Ornellaia - asocieri supertoscane pe dealurile Clujului

Ornellaia - asocieri supertoscane pe dealurile Clujului

Cel mai recent Atelier Vinimondo a dus unul dintre vinurile simbol ale Italiei, Ornellaia, tocmai in inima Ardealului, la Cluj-Napoca, oras cu un apetit eno-gastronomic intr-o crestere progresiva. Astfel, seara de 17 noiembrie a prilejuit intalnirea mai multor parteneri si prieteni Vinimondo din Cluj cu ultimele recolte ale vinurilor produse de crama toscana. Ca loc de desfasurare a acestei cine-eveniment a fost ales restaurantul daVinci, care s-a dovedit nu numai o gazda impecabila, dar si un partener de nadejde.

Dand dovada de o punctualitate elvetiana, cei peste 40 de invitati - reprezentanti ai mediului de afaceri din Cluj, manageri si proprietari de restaurante de vinuri, dar si simpli pasionati – au pornit intr-un periplul aromatic, ghidati de catre Matteo Zanardello, Export Area Manager Ornellaia. Atmosfera a fost animata de Contadi Castaldi Franciacorta Saten 2008, un spumant cu o perlatie fina, dar abundenta, foarte bogat in arome de mere si alune prajite.

Primul vin al serii, Poggio alle Gazze dell'Ornellaia 2014, a venit insotit de “Sepie, scoici Saint-Jacques, caracatita, creveti Tiger si piure de telina”, alaturi de care si-a etalat impecabil aromele exotice si proaspete. Le Volte dell'Ornellaia 2014 a venit in tandem cu un “Carpaccio de vita cu trufe”, conducand perechea intr-un ritm de arome intense de fructe rosii si condimente. In aceeasi masura, Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2014 si-a dezvaluit caracterul clasic si bogat, alaturi de “Brasato Angus cu funghi porcini si piure de patrunjel”, preparat realizat si innobilat cu vinul alaturi de care a fost prezentat.

Vinul vedeta al serii, Ornellaia 2013 Bolgheri Superiore DOC, a fost apreciat si degustat alaturi de “Piept de rata cu Amaro Lucano, foie gras si pere confiate”, aparitia sa in pahare aducand un plus de exaltare pe chipurile invitatilor, dar si o noua serie de intrebari adresate lui Matteo Zanardello. Seara a fost incheiata de Ornus dell'Ornellaia 2011, vinul dulce produs de Ornellaia din Petit Manseng, o “bijuterie” cu o complexitate extraordinara si arome elegante de caise uscate si miere, prezentat alaturi de “Branzeturi italiene si mostarda”.

Ornellaia a fost fondata in 1981 de Lodovico Antinori, fratele lui Piero Antinori, creatorul vinului Sassicaia, in regiunea considerata a fi cea mai interesanta si mai expresiva zona viticola a Italiei - Bolgheri. In 1999, compania Robert Mondavi a devenit actionar al cramei Ornellaia, insa, dupa o perioada, s-au demarat negocieri pentru asociere cu o alta familie istorica din Toscana - Frescobaldi. In 2005, familia Frescobaldi a devenit unic proprietar al Ornellaia.

Succesul Ornellaia s-a datorat atat angajamentului fata de principala directie, a calitatii fara compromisuri, cat si terroirului si climei unice din regiunea Bolgheri. Vinurile Ornellaia au purtat rand pe rand semnatura unor celebritati in domeniul enologiei, plecand de la rusul Andre Tchelitscheff, la francezul Michel Rolland - consultant al cramei din 1991, ungurul Tibor Gal sau Thomas Duroux - in acest moment, vinificator al Chateau Palmer. Astazi, vinurile Ornellaia poarta amprenta lui Axel Heinz (din 2005), cel care pariaza totul pe ceea ce ofera terroirul Bolgheri, modeland vinurile dupa modelul bordelez. Model de succes din punct de vedere enologic, vinurile Ornellaia reusesc de la o recolta la alta sa se impuna in topurile celor mai mari critici de vin din lume si sa devina “obiective” pentru foarte multi colectionari si pasionati.

Valentin Ceafalau

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.