Wine School: Cum pastram vinul in conditii propice

 Wine School: Cum pastram vinul in conditii propice

Am cumparat un vin si nu vrem sa il bem imediat. Sau avem mai multe sticle de vin si ne gandim ca ar fi cazul sa punem bazele unei viitoare colectii. Indiferent de caz, mai ales daca el presupune pastrarea vinului pentru un moment de consum viitor, trebuie sa tinem cont de cateva reguli de baza pentru a-l pastra si stoca in conditii cat mai bune.

In primul rand, inainte de a incepe orice demers de acest fel trebuie tinet cont ca un mic procent din vinurile de pe piata au o structura care sa le permita o evolutie de lunga durata. Multe dintre vinuri sunt foarte bune de consumat in primii ani de la lansare, fapt ce nu le scade deloc din valoarea intrinseca.

Temperatura este primul factor pe care trebuie sa il luam in calcul atunci cand dorim sa stocam sticlele de vin. Caldura este inamicul numarul unu al vinului, temperaturile mai ridicate de 20 de grade Celsius putand accelera evolutia vinului in sticla mai repede decat ne dorim. Cu cat se “incalzeste” mai tare, vinul isi pierde din calitatile aromatice si gustative, capatand note neplacute. Temperatura ideala de pastrare si stocare a vinurilor trebuie sa varieze intre 7 si 18 grade Celsius. Daca pastrati vinurile pe termen scurt, temperaturile pot merge pana la 20-22 de grade Celsius.

Frigiderul obisnuit poate reprezenta o solutie pentru pastrarea vinurilor, insa doar pentru cateva luni, ne fiind recomandat pe termen lung. Temperatura medie dintr-un frigider normal este mai scazuta de 7 grade Celsius, una sigura pentru produsele perisabile. De asemenea, lipsa umiditatii din frigidere poate duce la uscarea dopului, lucru care poate duce la accelerarea oxidarii vinului.

Mai important insa decat pastrarea unei temperaturi ideale de 12 grade in locurile de stocare a vinului este pastrarea unei constante a temperaturii pe tot parcursul anului si evitarea trecerilor bruste de la o extrem la alta. In afara de tonurile de “copt” pe care le capata vinul, dilatarea si contractia lichidului poate impinge dopul in afara sticlei, cauzand astfel infiltratii sau oxidari. Tinta trebuie sa fie temperatura constanta, insa nu trebuie sa ne sperie fluctuatiile minore de temperatura. De foarte multe ori, vinurile au de suferit in momentul transportului de la crama catre diversele canale de vanzare. Chiar daca vinul s-a scurs pe langa dop, nu inseamna ca este distrus si ar fi pacat ca sticla sa fie aruncata.

Lumina, in special cea a soarelui, poate sa reprezinte un potential dusman al vinului, mai ales in cazul stocarii pe termen lung. Razele ultraviolete pot imbatrani prematur vinul, acesta fiind unul dintre motivele pentru care majoritatea sticlelor sunt colorate. In aceeasi masura, si lumina artificiala poate influenta evolutia vinului, asa ca este indicat ca spatiile in care este stocat vinul sa fie cat mai intunecoase.

Un alt factor de care trebui tinut cont este umiditatea, nivelul ideal pe care ar trebui sa-l aiba spatiile de pastrare si stocare a vinului fiind de 70 de procente. Un nivel de umiditate scazut, pe termen lung, poate duce la uscarea dopurilor, implicit la oxidarea vinurilor. Invers, umiditatea crescuta poate favoriza aparitia mucegaiului in spatiile de stocare. Pastrarea unei umiditati intre 50 si 80 de procente in locurile de stocare permite o buna evolutie a vinurilor.

Pe lista factorilor care influenteaza evolutia vinurilor, alaturi de temperatura, lumina (mai bine zis lipsa ei) si umiditate, trebuie inclusa si pozitia sticlelor. In mod traditional, se recomanda ca sticlele sa fie pastrare culcate, pentru a mentine un contact continuu intre lichidul din sticla si dop, pentru a se evita uscarea acestuia din urma. Daca sticlele sunt imbuteliate cu sisteme alternative (dopuri screwcap, de plastic, sticla sau silicon), pastrarea vinurilor in pozitia culcat nu este necesara, cu toate ca prin acest mod de pastrare se poate economisi spatiu.

Exista teorii potrivit carora vibratiile ar fi un factor care ar influenta evolutia vinurilor pe termen lung, sustinatorii acestei teorii declarand ca acestea accelereaza reactiile din vin. Vibratiile semnificative ar putea sa agite sedimentele din vinurile mai vechi, insa vorbim de vibratii foarte puternice. In cazul in care spatiul de stocare al vinului nu se afla in apropierea unei gari sau zona cu frecventa seismica ridicata, atunci nu trebuie sa nu va faceti griji in privinta acestui factor.

Daca ar fi sa alegem un spatiu care sa intruneasca toate conditiile de mai sus, atunci excludem din start bucataria sau balconul, locuri in care caldura si lumina pot afecta vinul. In cazul in care nu posedati un beci racoros, spatiul de stocare poate sa fie o debara sau o camara mai putin folosita. Sau puteti apela la un frigider sau vitrina de vinuri. Cererea tot mai mare de astfel de dispozitive a facut posibila aparitia pe piata a unor oferte mai mult decat atractive, aceste dispozitive putand pastra in conditii ideale de temperatura si umiditate, pe termen lung vinurile preferate.

 

Valentin Ceafalau

 

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data