100 de puncte Parker pentru Sassicaia 2016

100 de puncte Parker pentru Sassicaia 2016

Recolta 2016 a vinului Sassicaia a fost punctată cu 100 de puncte Parker din 100. Aceasta reprezintă nota maximă acordată de editorii publicaţiei americane Robert Parker’s Wine Advocate, anunţă suplimentul de vinuri al ziarului Corriere della Sera. Este pentru a doua oară în istoria Tenuta San Guido când vinul Sassicaia primeşte punctajul maxim, după cel din 1985. La 34 de ani distanţă, acest rezultat face din Sassicaia singurul vin italian apreciat de două ori cu punctaj maxim în publicaţia Wine Advocate. Degustarea şi punctarea vinului au fost realizate de către Monica Larner, jurnalist de vinuri italian şi colaborator al publicaţiei Wine Advocate.

Acest mare rezultat completează lista de realizări Tenuta San Guido, după cel din decembrie 2018, când publicaţia de profil Wine Spectator a acordat vinului Sassicaia titlul de “Vin al anului” şi punctajul de 97/100.

Tenuta San Guido a fost un deschizător de drumuri cu vinul din recolta anului 1968 (lansat la începutul anilor '70). Acesta a fost creat de marchizul Mario Incisa della Rochetta, un viticultor din Piemont mutat în 1943 pe domeniul din Toscana, moştenit de soţia sa Gherardesca (sora mamei lui Piero Antinori). Iniţial, vinul era consumat de prieteni şi familie sau vândut în privat, dar, în 1970, fiul lui Mario, Nicolo, şi-a convins tatăl să-l ofere spre vânzare cu ajutorul profesionist al verilor Antinori. Sassicaia a fost primul vin italian maturat în butoaie de stejar şi primul asamblaj italian de excepţie. De asemenea, a fost primul vin italian care a primit scorul perfect de 100 de puncte acordat de Robert Parker, pentru recolta din 1985.

În continuare, există trei caracteristici definitorii asociate cu acest domeniu: vinul Sassicaia, ferma de cai de rasa Razza Dormello-Olgiata şi sanctuarul natural de păsări Oasi di Bolgheri. Parcelele de viţă vie de pe care sunt recoltaţi strugurii Sassicaia au primit propria apelaţiune: DOC Bolgheri Sassicaia, prima şi singura apelaţiune din Italia care conţine doar un singur domeniu. Cel mai faimos vin al Italiei, Sassicaia – primul “Super Toscan”, este considerat a fi vinul ce a schimbat percepţii, marcând începutul “revoluţiei” industriei viticole din Peninsulă.

SURSA:

http://divini.corriere.it/2019/01/18/sassicaia-2016-batte-tutti-e-entra-nel-mito/

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data