Chiar dacă pare să nu aibă niciun fel de legătură cu fizica, apariția Luce della Vite intră sub incidența principiilor acestei discipline, reprezentând energia născută din interacțiunea a două dintre cele mai mari forțe ale lumii vinului: Marchesi de’ Frescobaldi și Robert Mondavi. Două forțe provenite din lumi diferite, cu evoluții diferite. Marchesi de’ Frescobaldi, familie nobiliară, cu rădăcini ce merg până în vremea etruscilor și cu o tradiție continuă în producerea vinului de peste 700 de ani. Robert Mondavi, genetic construit pe fundație italiană, un pionier al vinului californian începând cu anul 1966, un vinificator genial, ce a scris istoria modernă a vinului.
Încă de la apariție, în codul genetic al proiectului Luce della Vite a fost întipărit faptul că succesul nu este un obiectiv, ci evidență.
În 1973, Robert Mondavi, aflându-se în vizită în Italia, i-a transmis fiului său că într-o zi va realiza un vin aici. Anul 1993 a făcut posibilă întâlnirea dintre familiile Mondavi și Frescobaldi. În timpul căutărilor unei regiuni cu potențial investițional, lui Robert Mondavi i-a fost prezentat Vittorio Frescobaldi, încă de la primul contact vinificatorul american declarându-se impresionat și atras de pasiunea pentru vin a familiei Frescobaldi și de farmecul Toscanei.
În 1995, cele două familii au semnat un acord formal pentru crearea Tenute Luce della Vite. Cu toate că Vittorio și Robert au semnat acordul, parteneriatul real s-a desfășurat între fiii acestora, Lamberto și Tim, cei care au definit și rafinat proiectul.
După mai multe discuții, cei doi “coloși”, Vittorio și Robert, au ales ca loc de naștere pentru viitorul vin domeniul Castelgiocondo, proprietate achiziționată de familia Frescobaldi în 1989. După o perioadă de teste, cei doi au fost impresionați de rezultatele uimitoare pe care soiul Merlot le oferă în terroirul toscan. Astfel, cei doi parteneri au ales ca noul joint-venture să meargă pe stilul Super Toscan, o “mișcare” care prindea rădăcini în acele momente. Pentru a înțelege importanța deciziei celor doi și curajul de a paria pe inovația Luce, trebuie înțeles că în acele zile Montalcino era locul în care oamenii se “închinau” la “icoana” Sangiovese, orice amestec, mai ales cu Merlot, fiind considerat de majoritate o impietate. Foarte interesant este faptul că soiul Merlot era deja în plantația deținută de familia Frescobaldi încă din 1976. Plantațiile de Sangiovese au fost înființate între 1975 și 1983, noi replantări fiind realizate începând cu 1997 pentru creșterea densității.
Un vin atât de inovativ merita un logo distinctiv. Numele a fost ales de soția lui Robert Mondavi, iar simbolul ce tronează și astăzi pe sticlele Luce a fost inspirat de fresca bisericii Santo Spirito din Florența, lăcaș de cult aflat sub patronajul familiei Frescobaldi.
Primele două recolte Luce, 1993 și 1994, au fost lansate împreună în 1997 și au stârnit un interes enorm, fascinația în jurul caracterului inovativ fiind motorul acestui proiect. Incertitudinea generată de sosirea pe scenă a unui actor nou a fost schimbată rapid în apreciere pentru calitatea indiscutabilă a noului vin, care a primit aproape instant recunoaștere internațională. Inițial, Luce a fost produs într-un lot limitat (29.000 de sticle), fiecare recoltă premergătoare fiind vândută mai apoi în mai puțin de nouă luni, lucru ce i-a determinat pe creatorii Luce să ajungă la 130.000 de sticle în 2000.
Recoltă după recoltă, Luce a reușit creionarea unei expresii unice, a unui profil aromatico-gustativ distinctiv. Acest vin a inspirat după o perioadă crearea unei etichete secundare, Lucente, vin realizat prin jocul aromatic al soiurilor Sangiovese, Merlot și Cabernet Sauvignon.
După retragerea lui Mondavi din acest parteneriat, în 2004, cel care a preluat responsabilitatea continuării succesului Luce este Lamberto Frescobaldi (acum unic deținător al brandului). Pasiunea lui Lamberto Frescobaldi și experiența sa l-au determinat să își dorească să depășească standardele impuse de proiectul vizionar realizat de tatăl său și Robert Mondavi. Printre obiectivele sale s-a numărat inclusiv orientarea biodinamică a cramei. De asemenea, Lamberto a luat hotărârea de a reduce cantitatea de vin la 80.000 de sticle anual. Însă, poate cea mai importantă contribuție a sa a fost crearea vinului Luce Brunello di Montalcino, decizie justificată de acesta ca fiind o “reconfirmare a legăturii dintre Luce și Montalcino”.
Noi parcele de viță de vie au fost înființate după 2004, ajungându-se astăzi la o suprafață de 55 de hectare, 43 dintre acestea fiind încadrate în Indicazione Geografica Tipica, alte 12 fiind desemnate pentru Brunello di Montalcino.
Plantațiile Luce se află la o altitudine de 400-450 de metri, pe unele dintre cele mai înalte dealuri din Montalcino. La baza dealurilor, solurile sunt bogate în argilă, perfecte pentru Merlot, însă pe culmi solul este calcaros și permite un bun drenaj al apei, fiind perfect pentru a produce expresivul Sangiovese. O mare parte din soluri sunt formate din amestec de șisturi și calcar, dar și dintr-un tip de sol tipic, numit galestro, ideal pentru Sangiovese.
Luce a fost primul vin creat în Montalcino prin asamblarea soiurilor Sangiovese și Merlot. Actul de a combina rotunjimea, opulența și catifelarea Merlotului, cu structura, finețea și eleganța soiului Sangiovese a presupus curaj și inițiativă. Despre Luce Lamberto Frescobaldi spune că “este un asamblaj inteligent, cele două componente atât de diferite, de la modul în care te comporți cu ele în vie, până la tratamentul din cramă, reușind să se integreze perfect”. Merlotul este cules la mijlocul lui septembrie, iar Sangiovese patru săptămâni mai târziu, ele urmând să fie asamblate după fermentare.
Luce della Vite este rezultatul visului a doi dintre pionierii istoriei vinului, Vittorio Frescobaldi și Robert Mondavi. Obiectivul lor comun a fost de a aduce în același punct pasiunea pentru vin, crezul în propriile forțe și traditii, pentru a oferi lumii un vin total diferit, excepțional, realizat în inima regiunii Montalcino. Fiii lor, Lamberto și Tim, tineri vinificatori în momentul apariției proiectului, au fost cei care au rafinat viziunea părinților, șlefuind magistral vinul căruia i-a fost dat numele Luce, ca un tribut adus elementului esențial în cultura viței de vie și nu numai, lumina.