L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Piemonte

Piemonte

Piemonte înseamnă "Piciorul muntelui", Alpii influențând foarte mult vinurile produse aici. Viile se întind la bazele dealurilor ce înconjoară Torino, capitala regiunii. În cele peste 50 de apelațiuni diferite se produc cele mai multe vinuri DOC și DOCG, reputația regiunii fiind reprezentată de vinurile roșii. Tot în Piemonte sunt produse Barolo și Barbaresco, din binecunoscutul Nebbiolo.

Povestea cramei Angelo Gaja poate fi derulată înapoi până la scopul său inițial: acela de a produce vinuri originale, cu un simț al apartenenței care reflectă tradiția și cultura celor care le-au creat. Această filosofie a inspirat cinci generații de producători de vin fără cusur. Totul a început acum mai bine de 150 de ani, când Giovanni Gaja a deschis un mic restaurant în Barbaresco, făcând vin care să vină în completarea mâncării pe care o servea. În 1859, a fondat Crama Gaja, producând unele dintre primele vinuri din Piemont care aveau să fie îmbuteliate și vândute în afara regiunii. De atunci, crama a fost modelată de fiecare generație prin mâinile căreia a trecut, în special de Angelo Gaja. Sub îndrumarea lui Angelo, soiul autohton Nebbiolo a devenit un soi de renume mondial. Astăzi, Angelo Gaja, alături de Guido Rivella, enologul său încă din 1970, și fiica sa, Gaia, duce mai departe moștenirea pe care a primit-o. Cu scopul de a materializa pe deplin viziunea lor, toate vinurile Gaja sunt produse exclusiv din struguri crescuți pe podgorii aflate în proprietatea familiei, fiind incluse aici și cele 101 hectare din zonele Barbaresco și Barolo din Piemont, precum și moșiile din Pieve Santa Restituta (Montalcino) și Ca’Marcanda (Bolgheri). Gaja e unanim recunoscut drept inventator al acestei practici, al cărei obiectiv este de a atenua taninurile foarte puternice ale strugurilor Nebbiolo, producând astfel un vin mai corpolent, cu arome mai intense de fructe decât vinurile tradiționale. Angelo Gaja este cea mai cunoscută și mai dinamică personalitate din lumea vinului italian, iar impactul său asupra producției de vin din ultimii 30 este substanțial.

http://www.gajawines.com/

 

 

Giacomo Borgogno & Figli este considerată una dintre familiile care au pus Barolo pe harta mondială a vinului, celebra casă producătoare mândrindu-se cu statutul de promotor al stilului clasic de vinificare. Crama a fost înfiinţată în 1761, cu toate că acesta familie aminteşte anul 1848, ca dată oficială, an în care s-a realizat prima vânzare fiscalizată. Plantaţiile de viţă de vie se întind pe o suprafaţă de aproximativ 21 de hectare şi se află în cele mai bune zone ale apelaţiei Barolo, printre cre Liste, San Pietro delle Viole şi Rue. Impresionantă este şi colecţia de vinuri Borgogno, unele dintre vinuri fiind produse înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Inclusiv astăzi, familia Borgogno tezaurizează o cantitate considerabilă de vinuri, periodic lansând pe piaţă colecţii şi verticale de Barolo din recolte istorice.

La Scolca este o cramă artizanală, inițiatoare a vinificării moderne și controlate în oțel inoxidabil, pentru conservarea strugurilor din soiul Cortese. Fondată în 1919, La Scolca se numără printre primii producători de Gavi de calitate și este unul dintre cei mai vechi producători de vinuri albe din Italia. La Scolca a fost în fruntea mișcării care a condus către stabilirea unui nou nivel de calitate pentru vinurile albe seci italiene atunci când familia Soldati a lansat marca înregistrată „Gavi dei Gavi” în 1966. Astăzi, afacerea este condusă de Giorgio Soldati, stă-strănepotul fondatorului, și de fiica lui, Chiara, care reprezintă cea de-a cincea generație de vinificatori din familie. Cele 50 de hectare de viță de vie sunt plantate pe dealurile din împrejurimile vilei familiei, în regiunea Rovereto Superiore din comuna Gavi. Aflându-se la 50 de kilometri de Mediterana, aerul marin temperează aerul rece de munte, iar soarele care bate pe tot parcursul zilei este ideal pentru coacerea strugurilor. Viile sunt plantate pe pante abrupte, cu sol vulcanic și argilă calcaroasă cu conținut de fier și inserții de calcar, asemănătoare cu cele din Champagne și Chablis, cu aspectul silicios specific solurilor din aceste zone. Cu cele mai vechi vinuri Cortese din Piemont (mai vechi de 60 de ani) și decenii de pionierat în vinificare, La Scolca produce vinuri spectaculoase, complexe, intense, cu un potențial ridicat de învechire, care pot fi găsite pe cele mai selecte liste de vinuri din lume.

http://www.lascolca.net/it/

Crama Renato Ratti a fost clădită pe convingerea familiei că măreția vinului Barolo stă în podgoriile din zona Barolo și subzona La Morra. Renato Ratti a achiziționat prima sa podgorie în 1965, în satul La Morra, cunoscut pentru vinurile roșii elegante produse aici din soiul de struguri Nebbiolo. Ratti a fost printre primii producători care au vinificat Barolo dintr-o podgorie unică, în anii 1960, și a creat prima hartă detaliată cu podgoriile de top din regiune, în anii 1970. Începând cu 1988, crama a fost condusă de Pietro Ratti, reprezentantul celei de-a doua generații, care a supravegheat construirea unei noi crame gravitaționale în 2005. Astăzi, din cele 40 de hectare de viță de vie, Renato Ratti produce aproximativ 150.000 de sticle de vin, cu denumirile tradiționale ale regiunii: Barolo, Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba și Dolcetto d’Alba. Cele mai cunoscute podgorii ale lor sunt Marcenasco - locul unde Renato a creat primul vin dintr-o podgorie unică din Barolo în 1965 – și cele două podgorii din care se produc astăzi vinurile Barolo, aclamate la nivel internațional: Conca – situată într-una dintre cele mai vechi subzone din Barolo, unde calugării benedictini făceau vin încă din secolul al XII-lea – și Rocche dell’Annunziata – considerat a fi unul dintre cele mai importante locuri din Barolo.

http://www.renatoratti.com/

Travaglini este o cramă de familie, situată în subzona Gattinara din regiunea Piemont, în nordul Italiei. Înființată în anii 1920 de Clemente Travaglini, aceasta este una dintre cele mai apreciate crame producătoare de vinuri tradiționale, în cantități limitate, din soiul Nebbiolo (cunoscut pe plan local drept „Spanna”) din subzona Gattinara. Travaglini deține 59 de hectare de pământ, dintre care 44 sunt cultivate cu viță de vie. Nebbiolo este principalul soi cultivat, iar viile au între 6 și 45 de ani. O parcelă de mici dimensiuni e dedicată soiurilor Vespolina și Uva Rara, soiuri autohtone folosite în producerea vinului „Cinzia”. Pentru a obține cele mai bune rezultate, toate viile sunt orientate spre sud și sud-vest și tăiate prin metoda Guyot. Densitatea plantațiilor variază în funcție de vârsta viei, cu 3.500 de butași/hectar la viile mai bătrâne și 5.000, la cele mai tinere. Vinurile Travaglini sunt ușor de recunoscut datorită formei deosebite a sticlelor, cu o linie curbă care se mulează perfect pe forma palmei și unde se depun sedimentele în timpul decantării. Realizată de un designer de pahare pentru a sărbători recolta excelentă din 1952, sticla a fost atât de bine primită, încât familia a decis să o păstreze ca marcă proprie.

http://www.travaglinigattinara.it/

Povestea cramei Vietti își are originile în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, începe să comercializeze propriile vinuri îmbuteliate abia la începutul secolului al XX-lea. Începând cu anul 1919, Mario Vietti produce primele vinuri care îi poartă numele și vinde cea mai mare parte din producție în Italia. Cea mai importantă realizare a sa a fost transformarea fermei familiei, destinată mai multor activități, într-o fermă viticolă. Apoi, începând cu 1952, Alfredo Currado (soțul Lucianei Vietti) continuă să producă vinuri de înaltă calitate, atât din recolta proprie, cât și din struguri cumpărați. Vietti a devenit unul dintre producătorii de top din Piemont și a fost printre primii care au exportat produsele proprii pe piața din SUA. Alfredo a fost un pionier al selecției și vinificării de struguri dintr-o podgorie unică (Brunate, Rocche sau Villero). La momentul respectiv, acest concept a părut a fi radical, dar astăzi, toți producătorii de Barolo și Barbaresco oferă vinuri din podgorie unică sau care dețin titlul de „cru”. Având în proprietate 35 de hectare de viță de vie, Vietti se așteaptă nu doar să crească producția, ci să aibă și un control mai bun asupra podgoriilor și să îmbunătățească în mod constant calitatea produselor sale.

http://www.vietti.com/