L - V 9:00 - 17:00

0754 48 24 71

Rheingau

Rheingau

Fiind practic o fâşie deluroasă, aflată pe malul nordic al râului Rin, regiunea Rheingau este una dintre cea mai renumită din lume în ceea ce priveşte producţia de Riesling. Diferenţele de altitudine, multitudinea de soluri şi proximitatea Rinului sunt factorii ce contribuie la diversitatea stilurilor de vinificare. Unele dintre cele mai bune Rieslinguri, în anii mai călduroşi, sunt obţinute de pe plantaţiile cu expunere mai mică, aflate la altitudini ridicate. În acelaşi timp, în anii mai reci, rezultate calitative mai bune se obţin de pe plantaţiile aflate mai aproape de râu.

În apropierea localităţii Rudesheim, plantaţiile se află pe pante cu grad de înclinare ridicat, iar solurile sunt formate din ardezii şi cuarţ, Rieslingurile obţinute aici fiind bogate, condimentate, evoluând foarte bine odată cu trecerea timpului. Cele mai apreciate Rieslinguri la nivel mondial sunt vinurile provenite din plantaţiile aflate în apropierea localităţilor Geisenheim, Johannisberg, Winkel, Oestrich şi Erbach, unde solurile sunt un amestec de argilă, nisip şi marne. Rieslingurile de aici sunt florale, minerale, cu un potenţial fantastic de evoluţie.

Producătorii din regiunea Rheingau sunt primii promotori ai stilului de vinificare în sec, ai cantităţii scăzute la hectare şi ai clasificării plantaţiilor pe trepte de calitate (Erstes Gewachs). Cu toate că majoritatea vinurilor sunt produse în sec (Trocken), Rheingau nu duce lipsă de exemple cu rest de zahăr, Auslese, Beerenauslese sau Trockenbeerenauslese.

79% din întreaga suprafaţă a regiunii viticole Rheingau este acoperită cu plantaţii de Riesling, unii producători exploatând în plantaţie şi Pinot Noir.

Mănăstirea benedictină, înfiinţată în 1100, este considerată a fi primul producător de Riesling din lume şi crama cu cea mai îndelungată activitate continuă, 1200 de ani. Primele menţiuni istorice privind producţia de vin în această regiune merg în timp până în 817, iar primele documente care fac referinţă la “Riesling Schloss Johannisberg” datează din 1720.

Tot aici a fost realizat şi primul vin “Spatlese” pentru prima data în Germania, în 1775. “Din cauza” întârzierii curierului care aducea scrisoarea cu “permisiunea” de începere a culesului, recolta a început mai târziu decât de obicei. Cu toate că o mare parte din recoltă fusese atacată de mucegaiul nobil,vinul s-a dovedit a fi excelent. Astfel, cei de aici au început să vinifice “recolte târzii” (traducerea cuvântului “Spatlese”). Mai târziu, aceste vinuri au fost împărţite în mai multe trepte de calitate, numite “Praedikat”, de la Kabinett la Trockenbeerenauslese, în funcţie de cât de gradul de coacere a strugurilor sau de gradul de atac cu mucegai nobil.

În afară de menţionarea “Predicatului ” pe etichetă, Schloss Johannisberg foloseşte capişoane de culori diferite pentru fiecare treaptă de calitate în parte. De exemplu, capişonul roşu (Rotlack) este folosit pentru vinurile Kabinett, iar verde (Grunlack) pentru Spatlese. Nivelul de bază, fără Praedikat, este semnalizat prin capişon galben (Gelblack). Ultima culoare apărută în colecţia Schloss Johannisberg este argintiu, folosită pentru vinurile Grosses Gewächs.

În 1942, castelul a fost bombardat şi incendiat. Datorită investiţiilor făcute de către Furstin Tatiana, împreună cu soţul său Paul Alfons Furst von Metternich, castelul a fost restaurat în 1965. Schloss Johannisberg exploatează în acest moment 35 de hectare de vie, parcele aşezate de-a lungul paralelei 50. În aceeaşi măsură, acest producător este unul dintre puţinele crame nemţeşti cu propria denumire de origine. În crama numită “Bibliotheca subterranea”, Schloss Johannisberg tezaurizează peste 11.000 de sticle de Riesling, cele mai vechi datând din 1784.

De câteva decenii, Schloss Johannisberg se află în proprietatea Henkell & Co şi este operată de către G. H. von Mumm, companie ce deţine cea mai mare suprafaţă de viţă de vie din regiunea Rheingau.