L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Toscana

Toscana

Toscana, cea mai celebră regiune viticolă a Italiei, este considerată și cea mai frumoasă. Aici se găsesc 6 dintre DOCG-urile italiene, precum și celebrele Super Toscane. Partea de coastă, cu altitudini scăzute, se bucură de influența maritimă, ce favorizează tipurile de struguri specifici Bordeauxului: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot. Tot aici se produc și cele mai multe vinuri albe caracteristice apelațiunilor toscane, cele mai importante fiind - Chianti DOCG (cel mai exportat vin din Italia), Chianti Classico DOCG, Brunello di Montalcino DOCG, Vino Nobile di Montepulciano DOCG.

Bibi Graetz, unul dintre cei mai apreciaţi vinificatori italieni, a avut un traseu profesional neconvenţional. Crescut în localitatea Fiesole, de lângă Florenţa, într-o familie cu adânci rădăcini artistice, înconjurat de creaţiile tatălui său, sculptorul de talie internaţională Gidon Graetz, dar şi de picturile sale, Bibi Graetz a absolvit Accademia delle Belle Arte din Florenţa, în acel moment fiind apreciat ca unul dintre cei mai promiţători tineri pictori. Însă, pasiunea sa pentru vinuri l-a determinat să îşi înceapă şi studiile în enologie. La sfârşitul anilor ’90, Bibi Graetz hotărăşte să nu mai vândă strugurii de pe plantaţiile deţinute de familia sa către alţi producători şi pune bazele propriei crame. Astăzi, vinurile lui Bibi Graetz sunt ridicate la grad de “icon wines” de către critică şi pasionaţii de vinuri, fiind listate în cele mai renumite restaurante din lume. 

De-a lungul coastei ce coboară la sud de Livorno se află regiunea Maremma, un teren mlaștinos ce a câștigat în ultimul secol reputația de a fi una dintre cele mai bune zone de producere a vinurilor de calitate. Regiunea se caracterizează printr-un climat propice pentru tipurile de struguri internaționali - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot și Syrah. Zilele toride de vară sunt împrospătate de briza mării, nopțile răcoroase sunt ideale pentru coacerea strugurilor, iar diferențele de temperatură dintre zi și noapte păstrează aciditatea mult dorită. Solul său este unic, format din două tipuri diferite: "terre brune", predominant argilă și lut, cu foarte puțin calcar și piatra și "terre bianche", argilă și nisip, bogat în calcar și pietriș de diferite mărimi.

În această regiune, celebrul Angelo Gaja, proprietarul cramei Gaja din Piedmont, a investit într-o nouă cramă - Ca'Marcanda. Obiectivul său a fost aplicarea cunoștințelor acumulate în Piedmont culturii și terroirului din Maremma, conservarea tipicității fiecărei parcele de vie devenind scopul său declarat. În 1996, de-a lungul drumului dintre Bolgheri și Castagneto Carducci, Gaja a început să planteze 60ha de vițe de vie, predominant cu Merlot și Cabernet Sauvignon, dar și cu Syrah și Cabernet Franc.

http://www.gajadistribuzione.it/

Una dintre primele crame din Montalcino, Col D’Orcia este astăzi cea mai mare proprietate certificată organic din Toscana. Din poziţia de lider în producţia de Brunello di Montalcino, acest producător a contribuit la definirea şi promovarea uneia dintre cele mai prestigioase regiuni viticole din Italia. Tradiţie, integritate şi sustenabilitate sunt elementele pe care se bazează filosofia acestui domeniu, ale cărui vinuri sunt apreciate în întreaga lume. 
Aflată în apropierea oraşului medieval Montalcino, în provincia Siena, crama are o lungă istorie în vinificaţie, ce începe încă din secolul al XVIII-lea. În 1973, crama a fost achiziţionată de către familia Cinzano, care a contribuit la mărirea considerabilă a plantaţiilor, ajungând în poziţia de al treilea cel mai mare deţinător de vii Brunello di Montalcino. Astăzi, crama este condusă de către Contele Francesco Marone Cinzano, un neobosit ambasador al cramei sale şi al regiunii Montalcino, care a transformat Col D’Orcia într-o proprietate 100% organică. 

http://www.coldorcia.com/

Rădăcinile familiei Colombini din Toscana se întind până în 1592, iar tradiția excelenței în vinificare începe pentru membrii acesteia în 1790, odată cu fondarea Fattoria dei Barbi. În anii 1960, Francesca Cinelli Colombini, cunoscută și sub numele de „Doamna Brunello-ului”, s-a remarcat ca lider al vinurilor de top Barbi. Când următoarea generație a ajuns în centrul atenției, fiul ei Stefano a preluat afacerea familiei, în timp ce Francesca a trimis-o pe fiica ei Donatella să se ocupe de ferma Azienda del Casato, aflată în apropiere. Mai târziu, tatăl ei, Fausto, a adus-o pe Donatella la conducerea Fattoria del Colle.

Donatella e o prezență extrem de importantă în lumea vinurilor premium italiene și a contribuit semnificativ la dezvoltarea enoturismului: a gândit conceptul „Cantine Aperte”, o zi în care producători de vin din întreaga țară își deschid ușile pentru vizitatori, și chiar a dezvoltat unelte de marketing pentru producătorii italieni de elită.

http://www.cinellicolombini.it/

 

Duemani reprezintă apogeul muncii de-o viaţă a unuia dintre cei mai importanţi enologi ai Toscanei, Luca s’Attoma, şi a soţiei sale, Elena Celli. Luca d’Attoma este unul dintre cei mai respectaţi consultanţi din Italia, în CV-ul său apărând nume precum Le Macchiole, Poggio al Tesoro, Castelvecchio, Fattoria Le Pupile sau Tua Rita. Proiectul Duemani a început în 2000, după achiziţionarea unei proprietăţi din Ortacavolli, aflate pe coasta Toscană, la 40 de minute distanţă de Bolgheri. Primele plantaţii au fost înfiinţate în 2001, iar primele vinuri au fost lansate pe piaţă în 2008, fiind foarte bine primite de critică. Condiţiile climaterice mediteraneene joacă un rol crucial în ceea ce înseamnă terroirul Duemani. Structura solului este una remarcabilă, predominant soluri argilo-calcaroase, sărace în nutrienţi, care conferă personalitate şi complexitate vinurilor. Plantaţia aflată la cea mai mare altitudine şi cu cel mai bogat sol este cea de Cabernet Franc. La baza aceluiaşi deal, se află plantaţia de Merlot, iar cea de-a treia parcelă, cea de Syrah, stă pe un sol arid şi pietros, fiind considerată inima acestei plantaţii, cu un mod de conducere deosebit, sub formă de coş, numit „alberello”. Încă de la înfiinţare, Duemani a urmat principiile agriculturii biodinamice, iar din 2004 vinurile sale au fost certificate biodinamic de către Demeter.

După ce a luptat pentru drepturile oamenilor în Parlamentul European timp de aproape 12 ani, viața lui Olivier Paul-Morandi s-a schimbat atunci când s-a îndrăgostit de un vin din Maremma, de pe coasta Toscanei, și a devenit, în 2009, enologul uneia dintre cele mai mici crame din Toscana. În afară de Cabernet Sauvignonul lui, Olivier a lucrat și la vinuri monovarietale din soiuri autohtone – în special Sangiovese, dar și Alicante, Nera și Ciliegiolo. Localizată pe dealurile din regiunea Maremma, pe faimoasa Coastă Etruscă, podgoria Fuori Mondi se află la 150-180 de metri deasupra nivelului mării, pe un teren format din argile și șisturi, cu expunere spre sud/sud-est. Situată între mai multe parcuri naționale, podgoria Volpaiole dispune de o floră naturală și de o faună foarte bogate. În dialectul toscan, cuvântul „volpaiole” înseamnă „colțul vulpii”. Capul acestui animal a fost stilizat de un pictor german ca simbol al podgoriei. Volpaiole reprezintă locul în care se găsesc terroirurile Fuori Mondo, care rezultă în patru vinuri: Lino, Pema, Amae și D’Acco.

http://www.fuorimondo.com

Le Macchiole este una dintre primele crame apărute în regiunea Bolgheri. Construită de către Eugenio Campolmi, în 1983, Le Macchiole este condusă din 2002 de către soţia acestuia, Cinzia Merli. Cu o suprafaţă de vie de 22 de hectare, plantată pe unele dintre cele mai bune soluri, Le Macchiole deţine, alături Ornellaia şi Tenuta San Guido, unele dintre cele mai vechi plantaţii din Bolgheri. În 1987, Campolmi îl angajează pe Vittorio Fiore, pe poziţia de enolog-consultant, însă mai târziu locul acestuia este luat de către Luca d’Attoma. În comparaţie cu celebrii săi vecini, care au adoptat stilul de vinificare bordelez, Le Macchiole s-a concentrat pe expresia individuală fiecărui soi în parte, realizând vinuri de o calitate impresionantă. Datorită acestei filosofii, majoritatea criticilor şi specialiştilor de vin au pus Le Macchiole alături de Sassicaia şi Ornellaia. Selecţia riguroasă a strugurilor şi adaptarea practicilor viticole la tipul de sol şi climă au contribuit la creşterea calităţii vinurilor din Merlot, Syrah şi Cabernet Franc. Toate vinurile Le Macchiole sunt caracterizate de un caracter unic, fiind corpolente, cu expresii aromatice clare şi elegante, cu prospeţime şi fineţe impresionante. Începând cu anul 2002, Le Macchiole a trecut la agricultura organică, experimentând şi practicile biodinamice.

Luce e rezultatul unui proiect lansat la începutul anilor 1990, materializarea visului a doi lideri din istoria vinului, Vittorio Frescobaldi și Robert Mondavi. Scopul lor comun a fost să aducă laolaltă dăruirea și tradițiile personale ale amândurora, pentru a oferi lumii un vin cu adevărat excepțional și diferit, din inima Montalcinoului. Fiii lor, Lamberto și Tim - la acea vreme, tineri enologi, au fost cei care au transformat în realitate viziunea celor doi, combinând într-un asamblaj magistral Sangiovese şi Merlot, un vin care a fost numit Luce, ca tribut adus unui element esențial pentru dezvoltarea oricărei ființe noi – lumina.

http://www.lucedellavite.com/

Încă de la 1975 Mastrojanni își scrie propria istorie, colectând diferite premii internaționale. Astăzi, mulțumită unui terroir excepțional, dar și oamenilor ce au crezut în proiect de-a lungul anilor, Mastrojanni a devenit unul dintre cei mai respectați producători din Montalcino. La 1975, avocatul Gabriele Mastrojanni cumpără domeniile San Pio și Loreto, decizând să planteze primele vițe de vie. Din 2008 a fost achiziționată o masă de triere a boabelor de struguri, unde între 6 și 8 oameni aleg doar cei mai buni ciorchini, eliminând orice strugure afectat și asigurând cea mai bună calitate a vinului.

http://www.mastrojanni.com/

În 1981, Marchizul Lodovico Antinori a readus la viață Tenuta dell’Ornellaia, o proprietate al cărei potențial a fost ignorat decenii la rând. Cu ajutorul cunoscutului agronom Andre Tchelistcheff, Antinori a plantat primii lujeri de viță de vie franceză în Bolgheri, regiune localizată în Maremma, pe coasta Toscanei. Aici, se produc unele dintre cele mai bune vinuri din soiurile Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot și Cabernet Franc din Toscana. În 2002, Marchesi de’ Frescobaldi și Robert Mondavi au devenit proprietarii Tenuta dell’Ornellaia, care acum e deținută exclusiv de Marchesi de’ Frescobaldi.

http://www.ornellaia.com/

Petra e un proiect ambiţios condus de echipa tată-fiică Vittorio şi Francesca Moretti. Familia Moretti deţine şi renumitele crame din Franciacorta Bellavista şi Contadi Castaldi. Proprietatea şi crama se află în Suvereto, în regiunea Maremma din Toscana. Crama gravitaţională a fost proiectată de renumitul arhitect suedez Mario Botta (care a proiectat şi Muzeul de Artă Modernă din San Francisco). Acesta a pornit de la observarea contrastului dintre designul geometric al podgoriilor şi caracterul ondulat al solului, la care a adăugat propriul design minimalist, care scoate în evidenţă dimensiunile, frumuseţea şi profunzimea peisajului. Configuraţia podgoriei de 300 de hectare, care reprezintă un mozaic din diferite soiuri (Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Petit Verdot, Syrah şi Cabernet Franc), aparent presărate la întâmplare, nu este o coincidenţă. Aceasta se bazează pe studii îndelungate şi amănunţite ale solului, vântului, soarelui şi condiţiilor climatice pentru fiecare zonă a proprietăţii. Solul conţine tufă vulcanică şi argilă în vârful colinelor şi aluviuni calcaroase în zonele mai joase. Attilio Scienza e cel care se ocupă de podgorie. Fiecare zonă cultivată cu viţă de vie respectă principiile agriculturii sustenabile. Cele patru vinuri de top produse aici – Ebo, Petra, Quercegobbe şi Zingari – sunt cunoscute pentru expresivitatea, aromele şi prospeţimea lor.

http://www.petrawine.it/

Localizată în subzona de sud-vest a denumirii de origine controlată și garantată Brunello di Montalcino, proprietatea istorică Pieve di Santa Restituta a fost achiziționată de familia Gaja în 1994. Aceasta se întinde pe 16 hectare și este locul unde se produc un Brunello di Montalcino clasic, din struguri provenind din podgorii diferite, și două vinuri din podgorii desemnate, Brunello di Montalcino Sugarille și Brunello di Montalcino Rennina. În 2005, a fost finalizată și instalația de vinificare de ultimă oră. Până la acel moment, au fost produse acolo doar vinurile din podgorii desemnate, Brunello di Montalcino Sugarille și Brunello di Montalcino Rennina. Crama este subterană și se întinde pe 4,000 de metri pătrați, include crama inițială și a fost concepută astfel încât să aibă un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător. Solul și poziția unice ale podgoriei Sugarille – argilă calcaroasă, pe un teren ușor înclinat, cu expunere sudică – dau acestui vin un caracter puternic și expresiv. Vorbim despre un terroir special, care oferă lumii vinuri Brunello excepționale, produse din podgorii desemnate și având un potențial de învechire crescut. Odată cu recolta din 2005, familia Gaja a hotărât să producă primul său Brunello di Montalcino asamblat, obținut din struguri crescuți în cele mai prospere zone ale proprietății, Sugarille și Rennina (Santo Pietro, Castagno și Pian dei Cerri) și din struguri proveniți de pe parcela de 10 hectare situată în Torrenieri, în subzona de nord-est a denumirii de origine controlată și garantată Brunello di Montalcino.

http://www.gajadistribuzione.it/

Sub forma unei autentici expresii a terroir-ului şi a soiului Sangiovese, Podere Le Ripi s-a făcut remarcat în câţiva ani de la înfiinţare, devenind model pentru realizarea de Brunello di Montalcino biodinamic. Apărută la începutul anilor 2000, datorită intuiţiei şi pasiunii lui Francesco Illy, proprietar al celebrei companii producătoare de cafea, crama Podere Le Ripi are ca filosofie agricultura biodinamică, concentrându-se pe respectul asupra terroir-ului, fără compromisuri în privinţa calităţii. Acest lucru a fost demonstrat de experimentul “Bonsai”, vie cu cea mai mare densitate de viţe din lume (62.500 de plante / hectar), dar şi “Crama Aurie“, construită pe baza proporţiilor “Numărului de Aur”, un “panteon” circular folosit pentru maturarea vinurilor. Toate vinurile Podere Le Ripi sunt biodinamice şi sunt realizate cu un grad de meticulozitate rar întâlnit în lume. Portofoliul mai include şi vinurile Amore e Follia (un asamblaj roşu), Amore e Magia (Rosso di Montalcino) şi Lupi e Sirene (Brunello di Montalcino).

Proprietate a Grupului Allegrini, crama Poggio al Tesoro se află în prestigioasa regiune Bolgheri, apelaţie aflată în nordul zonei Maremma. Domeniul deţine 70 de hectare de viţă de vie, împărţite în trei loturi diferite: Bolgherese, Le Grottine şi Le Sondraie. Perioada de expunere solară, proximitatea mării şi unicitatea terroirului Bolgheri sunt reflectate fidel în stilul Poggio al Tesoro, vinurile fiind caracterizate de arome de fructe coapte, un corp atletic, structură condensată şi personalitate complexă şi elegantă. Poggio al Tesoro îi datorează foarte multe vizionarului Walter Allegrini, vinificator din Valpolicella, care s-a îndrăgostit de terroirul Bolgheri, fiind considerat un pionier al acestei regiuni. Acesta a plantat aici cele mai bune clone de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot şi Petit Verdot, cu scopul precis de a obţine vinuri superpremium, după modelul celor din Bordeaux. Alături de acestea, în plantaţia Poggio al Tesoro mai există şi Vermentino şi Syrah, care dau vinuri cu o personalitate unică. Condiţiile climatice şi terroirul de care se bucură viile Poggio al Tesoro asigură un echilibru perfect între structură, arome şi taninuri, rezultând vinuri impunătoare, complexe şi elegante.

Azienda Agricola Poliziano este o cramă modernă situată la câțiva kilometri nord-est de Montepulciano, în vecinătatea micului sat Gracciano. A fost fondată în 1961 de Federico Carletti, cu doar 25 de hectare de viță de vie. Astăzi, sunt peste 90. După ce a obținut o diplomă în agricultură, Federico Carletti a lucrat în nordul Italiei. În 1980, s-a intors în Toscana și a început să lucreze cu normă întreagă pe proprietatea tatălui său. În ultimele două decenii, Federico a creat unele dintre cele mai bune vinuri din aceasăa zonă producătoare de vin de înaltă calitate. Frederico a ales numele „Poliziano” pentru că a îndrăgit opera unui poet local renumit, Angelo Ambrogini. Câteva dintre vinurile Poliziano, cum ar fi Le Stanze, au fost denumite după acest poet. Federico Carletti e convins că „vinurile de calitate își au originea în vie”. Clonele de viță de vie, modelele de plantare, rizomii, metodele de tăiere și sistemele de prindere sunt alese pentru a asigura calitatea strugurilor. De aici începe producerea vinurilor: sunt făcute doar din struguri crescuți pe proprietate, care respectă recolta originală și tipicitatea zonei din care provin. Sub auspiciile lui Carlo Ferrini, un guru al consultanței în vinificare, crama atinge noi culmi cu fiecare recoltă, cu al său Vino Nobile di Montepulciano și cu cele doua Super Toscane, Elegia și Le Stanze.

http://www.carlettipoliziano.com/

O serie de arhive bisericești din anul 1112 reprezintă cele mai vechi înregistrări ale vinăriei cunoscute sub numele Riecine. O mănăstire din apropiere a deținut pământul pe care se află aceasta de la acea dată și până în secolul al XX-lea. Crama fiind situată în vecinătatea unor săpături care au scos la iveală o așezare etruscă, este posibil ca la Riecine să se fi produs vin de mii de ani. În 1971, John Dunkley, un om de afaceri britanic, și soția lui de origine italiană, Palmina Abbagnano-Dunkley, au cumpărat pământul de la Badia a Coltibuono și au pus bazele brandului Riecine. Au restaurat vila veche din piatră de pe proprietate și au început revitalizarea și replantarea viței de vie. Prima serie de Chianti Classico, 1973, a fost lansată în 1975 și a primit nenumărate laude. Un prieten apropiat al cuplului, enologul Carlo Ferrini, a avut un rol-cheie în nașterea și evoluția vinurilor Riecine, punându-și cunoștințele și profesionalismul în slujba acestei crame până în 1997. În 1991, John, Palmina și Carlo au angajat ca ucenic un tânăr enolog, Sean O’Callaghan, care a devenit mai târziu unul dintre interpreții stilului Riecine. În prezent, proprietarii Riecine au legături puternice în lumea vinului, sunt extrem de motivați și se concentrează pe calitate. Chianti Classico, un vin produs 100% din Sangiovese, este în continuare produsul emblematic al cramei.

http://www.riecine.it/en/

Gianfranco Soldera este considerat de către criticii din întreaga lume un simbol al vinului italian, fiind asociat cu nume precum Giuseppe Quintarelli, Romano dal Forno, Giovani Conterno sau Bruno Giacosa. Acest lucru se datorează pionieratului făcut de Soldera în dezvoltarea “noului val” Brunello di Montalcino. În 1972, Soldera pune bazele cramei sale Case Basse, iar începând cu anii ’80 vinurile sale Brunello di Montalcino încep să primească recenzii excepţionale, însă cantitatea mică produsă, îi blochează lui Soldera drumul spre celebritate. Vinurile sale devin “vinuri cult”, odată cu începutul anilor ’90. În timp ce vinificaţia modernă din Montalcino solicită butoaie din stejar franţuzesc, Soldera şi-a permis să îşi matureze vinurile în tancuri şi budane de stejar slavon, pentru o perioadă de cinci ani. Astfel, vinurile lui Gianfranco Soldera reuşesc să combine o concentrare impresionantă, densitate şi complexitate aromatică, pe o structură clasică. Toate vinurile produse în crama Case Basse, cu o suprafaţă de 23 de hectare, sunt variaţii subtile ale aceleiaşi teme. Cele mai cunoscute vinuri Soldera sunt Brunello şi Brunello Riserva, însă, în unii ani, acesta selectează o parte din recoltă pentru a fi maturate în stejar mai puţin de un an, vinuri pe care le numeşte “Intistieti”.

Tenuta di Trinoro a fost fondată în 1992 de Andrea Franchetti, descendent al unei familii bogate din Veneția (stră-străbunicul său, Giorgio Franchetti, a fost proprietarul faimosului palat Ca d’Oro din Veneția). Înainte de 1992, Andrea Franchetti a locuit în Bordeaux, unde a învățat arta vinificării de la bunii săi prieteni Jean Luc Thunevin de la Château Valandraud și Peter Sissek de la Domino de Pingus. Andrea Franchetti și-a luat inspirația din Bordeaux, și într-adevăr, plantațiile lui dense și joase amintesc mai degrabă de Saint Emilion și Pomerol, decât de restul Toscanei. Crama este situată la marginea satului Sarteano, în sud-estul Toscanei. Această zonă are un microclimat foarte special și un sol unic, compus din argilă, nisip și calcar, nu foarte diferit de ceea ce știa Franchetti din Bordeaux. Tenuta di Trinoro este situată la o altitudine de 500-700 de metri deasupra nivelului mării și este protejată de mare și de Muntele Amiata. Această podgorie este specială prin faptul că Andrea culege în continuare manual, parcelă cu parcelă, așteptând ca strugurii să se coacă exact cât trebuie, amânând culesul până în luna noiembrie. La Tenuta di Trinoro, Franchetti a plantat soiurile de struguri din Bordeaux, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon și Petit Verdot, iar rezultatul este o serie de vinuri spectaculoase, care au încântat întreaga lume a vinului, inclusiv pe Robert Parker. Încă de început, vinurile lui Andrea au fost percepute drept „vinuri-cult”, datorită cantității mici în care erau produse, calității extrem de ridicate și ținutei impunătoare.

http://www.tenutaditrinoro.it/

Considerat a fi port-drapelul enologiei italiene, producătorul Tenuta San Guido este cunoscut pentru vinul Sassicaia, primul Super Toscan din lume. Acest vin istoric este unicul responsabil pentru lansarea „mişcării Super Toscane” și rămâne unul dintre cele mai căutate vinuri din lume. Istoria Sassicaia începe în 1944, când marchizul Mario Incisa della Rocchetta cumpără butași de viță de vie de Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc și îi plantează pe versantul unui deal de pe proprietatea San Guido, numit Castiglioncello, după castelul din secolul al XI-lea aflat la marginea superioară a podgoriei. După 25 de ani de experimentare continuă, Sassicaia a pășit pe scena mondială în 1968, primind aprecieri pentru prima sa lansare internațională. Și astfel, s-a născut pionierul Super Toscanelor. Odată cu schimbările radicale din sistemul de reglementări DOC, începând cu recolta din 1994, reputația excelentă a vinului Sassicaia a fost recunoscută prin faptul că guvernul italian i-a acordat propria denumire de origine controlata, DOC Bolgheri Sassicaia. Astăzi, Sassicaia este considerat noul vârf al vinurilor roșii italiene de excepție, datorită consecvenței în excelență și spiritului intuitiv. Aclamat de cele mai respectate voci din industria vinului, Sassicaia este moștenirea lăsată în urmă de creatorul său, marchizul Mario Incisa della Rocchetta, și de fiul acestuia, marchizul Nicolo Incisa della Rocchetta.

http://www.tenutasanguido.com/

Compania Teruzzi a fost înființată în 1974, pe încântătoarele dealuri din apropiere de San Gimignano, cu misiunea de a produce vinuri de înaltă calitate și de a promova acest teritoriu unic, cu o istorie și o cultură a vinificării bogate. Proprietatea acoperă 180 de hectare, dintre care 94 sunt plantate cu viță de vie. 60 de hectare sunt plantate cu Vernaccia, ceea ce face din Teruzzi compania cu capital privat care deține cea mai mare plantație cu acest renumit soi local de struguri. Încă de la început, compania s-a concentrat asupra inovațiilor și respectului pentru teritoriu și asupra tradiției viticole din Toscana. Prin munca sârguincioasă din podgorii, combinată cu folosirea tehnologiilor moderne de producere a vinului, Teruzzi a reușit să mărească atât producția de soiuri locale, cât și pe cea de soiuri internaționale. Astăzi, Teruzzi se face remarcat prin calitatea și unicitatea vinurilor sale și prin legătura sa cu San Gimignano, o bijuterie medievală cufundată în istorie și legende. Compania este parte a Consorzio della Denominazione San Gimignano (un consorțiu format din 77 de producători de Vernaccia din San Gimignano), care are ca scop îmbunătățirea vinurilor și a imaginii lor, promovarea brandului, precum și cercetarea și dezvoltarea în domeniul calității produselor.

https://www.teruzziwine.com/en/

Crama Tua Rita a fost înfiinţată în 1984, moment în care Rita Tua şi Virgilio Bisti au achiziţionat 17 hectare de viţă de vie în Suvereto, un mic orăşel medieval din provincia Livorno. Prima recoltă a fost lansată în 1992, primind aprecieri din partea specialiştilor din întreaga lume. În numai cinci ani de la lansare, Merlotul produs de către Tua Rita a fost ridicat la rangul de „vin cult”, primind punctaje maxime din partea celor mai mari critici de vin ai lumii şi din partea publicaţiilor de profil. Celebrul critic Robert M. Parker a declarat despre vinul Redigaffi 1999 că este „mai aproape de perfecţiune decât orice alt vin”. Recolta următoare, Redigaffi 2000, a primit din partea lui Parker punctajul perfect, 100 de puncte. În aceeaşi măsură, asamblajul bordelez Giusti di Notri, s-a bucurat de asemenea de aprecieri la nivel internaţional. În ultimii ani, această mică cramă toscană a acumulat nenumărate premii şi punctaje pentru vinurile sale explozive şi corpolente. Vinificatorul cramei, Luca d’Attoma, unul dintre cei mai apreciaţi consultanţi italieni, menţine recoltele la minim posibil pentru ca strugurii să aibă parte de o concentrare cât mai mare a aromelor şi zaharurilor. Tua Rita produce anual aproximativ 50.000 de sticle de vin.

https://tuarita.it