*Oferte personalizate pentru evenimente. Contactați-ne!
+40 720 050 000
Solaia - 2015 - Toscana IGT
Solaia - 2015 - Toscana IGT
- Producător: Tenuta Tignanello - Marchesi Antinori
- Regiune: Toscana
- Țară: Italia
- Volum sticlă: 750ml
- Tip: Sec
- Culoare: Roșu
- Alcool: 14,5%
- Potențial de învechire: 20 - 25 ani
- Strugure: 73% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, 7% Cabernet Franc
- Recomandări gastronomice: brânzeturi maturate, rață, salamuri proaspete, terine, trufe, vânat, vită
- Decantare: 1h
- Temperatură servire: 16 - 18°C
Vizual
Culoare roşu intens, cu reflexii purpurii.
Gustativ
Senzaţiile de ciocolată şi lemn dulce, perfect integrate, sunt completate în postgust de tonuri proaspete mentolate. Gustativ este armonios, cu o structură excelentă şi taninuri catifelate, postgustul desfăşurându-se amplu şi extrem de lung.
Olfactiv
Aromatic, oferă tonuri puternice de gem de prune şi fructe negre de pădure.
Vinificare
Fermentat în tancuri de inox tronconice de 6000 de litri şi maturat în butoaie de stejar franţuzesc timp de 18 luni.
Solaia este o parcelă de viţă de vie, cu o expoziţie sud-vestică, aflată la o altitudine între 350 şi 400 de metri, cu o compoziţie a solului interesantă, formată din “alberese” (calcar dur) şi “galestro” (şisturi). Via este exploatată de cramaTignanello. Primul vin produs de Familia Antinori de pe această plantaţie a fost recolta anului 1978, iar asamblajul iniţial a fost de 80% Cabernet Sauvignon şi 20% Cabernet Franc, “reţeta” folosită şi în 1979. Ulterior, în asamblaj a fost introdus şi un procent de 20% de Sangiovese, recalibrându-se astfel procentele de Cabernet Sauvignon şi Cabernet Franc. Solaia este produs doar în anii cu recolte excepţionale şi nefiind produs în 1980, 1981, 1983, 1984 şi 1992.
“There is a magical infinity, a continuous loop of compatibilities, between the icon wines of Tuscany and the 2015 vintage. The stunning 2015 Solaia is solid evidence of this perfect alignment. This was a warm vintage that shows less favorably in my opinion in different parts of Italy and with other grapes that render their most elegant performances in the cooler vintages. I would put pure expressions of Nebbiolo and Sangiovese in this category. However, Tuscany and many of her great blended reds (made partially or fully with international grapes) operate according to a different logic. To me, their maximum expression comes when you can taste that Tuscan sunshine beaming from within. Its rays are brilliant and warm. They shine across the senses with opulence and intensity. The very name Solaia evokes the concept of sunshine and this unique Tuscan wine archetype I am referring to. With the 2015 vintage, Solaia is liquid sunshine not just in name but also in fact. The bouquet is immediately soft and sensual with dark fruit, spice and sweet tobacco. The mouthfeel shows intensity and power, but you don't get any heavy residue from the dry extract (measured at 33 grams per liter). Indeed, the wine feels glossy, tonic and fresh. It is composed of mostly Cabernet Sauvignon with Sangiovese and a tiny part Cabernet Franc. There is a bit of crunch or snap that comes thanks to the more acidity-prone Sangiovese grape (the wine measures 3.5 in pH). Finally, the tannins are beautifully sweet and ripe. This wine is meticulously executed, and the 2015 vintage lives up to an ideal of what we imagine Solaia to be. It will be released about a week after this review is published.” – 100 points, Robert Parker's Wine Advocate
“The nose to this Solaia is truly phenomenal with currants, blackberries, roses and violets. So perfumed. Full-bodied and everything is in check and harmony with polished tannins that last for minutes. Purity and focus. Is it the greatest Solaia ever? So drinkable already, but this is a wine for ages ahead.” - 100 points, James Suckling