*Oferte personalizate pentru evenimente. Contactați-ne!
+40 720 050 000
Vin Passopisciaro
Passopisciaro
În anul 2000, înainte ca Etna și străvechile sale podgorii să devină loc de pelerinaj pentru producătorii de vin și loc de baștină pentru o nouă generație de crame, Andrea Franchetti, o figură proeminentă a vinului italian, a decis că va înființa o cramă pe unul dintre versanții vulcanului. Cu 16 hectare în orașul Castiglione di Sicilia, crama Passopisciaro a fost amplasată pe partea nordică a vulcanului Etna, la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri, unde au fost vinificați struguri din viile vechi și foarte vechi din zonă. Primul vin produs la Passopisciaro a fost un Nerello Mascalese cu o mineralitate extraordinară, tipică marilor vinuri de la Etna. Viziunea lui Andrea a continuat cu plantarea de viță de vie la altitudini mari, cu scopul de a reduce drastic recolta, prin înlăturarea riscului de depășire a pragului optim de coacere sau de conținut alcoolic. Franchetti produce opt vinuri diferite la Passopisciaro, șase dintre acestea fiind produse din Nerello Mascalese. Vinul Passorosso e o redare holistică a acestui soi de struguri unic, omniprezent pe vulcan, un „asamblaj” de struguri de la altitudini și de pe terroiruri diferite. În 2005, Franchetti a început să producă un vin roșu remarcabil, pe care l-a botezat cu propriul nume, din soiurile Petit Verdot și Cesanese d’Affile. Primul vin alb, Guardiola Biano – acum, Passobianco – l-a produs în 2007, dintr-un Chardonnay plantat la o altitudine de 850-1.000 de metri. În 2009, a început să producă vinuri sub denumirea Contrade Etna: Porcaria, Guardiola, Chiappemacine, Sciaranuova, Rampante – fiecare dintre acestea provenind din podgorii de diferite vârste, crescute pe fluxuri de lavă cu minerale, viscozități și altitudini diferite.
http://www.passopisciaro.com/