Brda

Vin Slovenia


Slovenia

În Slovenia, producția vinului are o tradiţie ce merge cu mult în urma momentului în care romanii introduceau viţa de vie în Franţa, Germania şi Spania, încă de pe vremea triburilor celte sau ilirice. Nu este de mirare că, având în spate o asemenea tradiţie, în clipa de faţă, aici,  activează 28.000 de crame, ce produc anual peste 80 de milioane de litri, de pe 22.300 de hectare de viţă. Uşor peste 75% din producţie este reprezentată de vinurile albe, aproape întreaga cantitate de vin sloven fiind consumată de piaţa internă. Viile slovene se află în centrul „fâşiei” ce delimitează zona viticolă europeană, condiţiile de climă fiind asemănătoare cu cele din Burgundia și Franţa. Diversitatea teroirrului permite Sloveniei să aibă în plantaţie un număr impresionant de soiuri. Nu mai puţin de 52 de soiuri de viţă de vie sunt cultivate în Slovenia, precum albele Rebula, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Blanc, Pinot Gris, Malvazija, Zelen, Pinela şi Pikolit, sau soiuri roşii, precum Merlot, Pinot Noir și Cabernet Sauvignon, Teran sau Refosk.

Brda

Brda

Regiunea Goriska Brda, numită şi „Toscana Sloveniei”, are cea mai mare „recoltă la hectar” de medalii şi premii dintre toate regiunile vitivinicole slovene. Aflată la graniţa cu Italia, regiunea este una deluroasă şi, din cauza eroziunii solului, majoritatea plantaţiilor sunt terasate. Cu toate că nu are ieşire directă la mare, climatul este mediteranean, cu precipitaţii ridicate şi veri moderate.

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
Subscribe to RSS - Slovenia FB dataFB data