Este una dintre primele crame italiene ce au pariat pe potentialul terroirului din regiunea Bolgheri, zona viticola aflata la aproximativ 100 de kilometri de Florenta, pe Coasta Etrusca a Toscanei. Cu toate ca astazi este una dintre cele mai faimoase regiuni viticole din lume, in 1983, an in care s-au pus bazele cramei Le Macchiole, Bolgheri era departe de faima si posibilitatile de acum. In ciuda acestui fapt, Eugenio Campolmi si Cinzia Merli au crezut in visul lor de a-si realiza o mica crama in zona, care sa le asigure un trai decent. Pana in momentul aparitiei Le Macchiole, singurul producator ce se incapatana sa creada ca se poate realiza un vin exceptional intr-o zona cunoscuta mai multe pentru potentialul sau in productia de grane si ulei de masline, era Tenuta San Guido, creatorul vinului Sassicaia. De fapt, Marchizul Mario Incisa della Rochetta, proprietarul Tenuta San Guido, a fost “pionierul” care a plantat primele vii in Bolgheri, cu obiectivul de a produce vin in scop comercial, si totodata primul care a demonstrat lumii intregi potentialul fantastic al zonei.
Primii pasi facuti de Eugenio Campolmi si Cinzia Merli au fost reprezentati de infiintarea unor mici parcele de Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah Chardonnay, Sauvignon Blanc si Vermentino. Numarul mare de soiuri in plantatie a fost justificat de cei doi prin apelul la experiment. Acela de a vedea si intelege care dintre soiuri se preteaza cel mai bine la diversele conditii de clima si sol din Bolgheri. Mai mult, demersul celor doi s-a bazat de la inceput pe o idee cat se poate de simpla: pentru a avea succes, investitia in cercetarea si experimentarea soiurilor mai putin cunoscute in Bolgheri era imperios necesara.
Anul 1987 este cel in care vinurile Le Macchiole ajung in sticla, iar doi ani mai tarziu aparea vinul Paleo Rosso (Cabernet Franc 100%), prima interpretare semnata de Le Macchiole a ceea ce mai tarziu criticii au numit “stilul Bolgheri”. La inceputul anilor ’90, proprietarii cramei iau o decizie care avea sa le marcheze evolutia ulterioara. Avand deja o proiectie clara a evolutiei diferitelor soiuri in plantatie, Eugenio si Cinzia hotarasc sa creasca densitatea plantelor la hectar sa “riste” pariind pe vinurile monovarietale. Decizia a celor fost una neobisnuita si indrazneata, deoarece in acele momente convingerea era aceea ca veritabila expresie a terroir-ului Bolgheri poate fi etalata doar in asamblaje de mai multe soiuri. Dupa mai multe experimente si incercari, Eugenio si Cinzia, ajutati de consultantul-vinificator Luca D’Attoma, ajung la concluzia ca cea mai buna solutie este sa lucreze soiurile separat in vinuri distincte. Astfel, incepand cu 1994, apar Messorio (100% Merlot) si Scrio (100% Syrah). In 2002, in urma disparitie tragice a lui Eurgenio, Cinzia preia intreaga responsabilitate de a duce mai departe numele Le Macchiole.
Astazi, Le Macchiole exploateaza 24 de hectare de vita de vie, ingrijite conform regulilor viticulturii organice, rezultatul muncii echipei conduse de catre Cinzia Merli fiind transpus in cele cinci vinuri ale cramei - Paleo Bianco Toscana IGT, Bolgheri Rosso DOC Bolgheri, Paleo Rosso Toscana IGT, Scrio Toscana IGT and Messorio Toscana IGT, reprezentand 100.000 de sticle anual.
Aparut in portofoliu in 2004, Bolgheri Rosso DOC Bolgheri este singurul rosu al cramei realizat in traditia vinurilor de Bordeaux, prin asamblarea mai multor soiuri. In acelasi timp, este “exceptia” care confirma regula si prin care Le Macchiole isi demonstreaza interpretarea unica a terroir-ului Bolgheri. Paleo Roso s-a nascut ca un asamblaj Bordelez, insa apoi a devenit 100% Cabernet Franc, fiind unul dintre vinurile reprezentative pentru Bolgheri. Paleo este numele italian dat plantei “Fetusca Prantesis”, care creste din belsug pe coastele Toscanei. Vinul Scrio (in dialectul toscan ”scrio” inseamna pur, sincer) a aparut in 1994 din dorinta lui Eugenio Campolmi de a produce cea mai pura expresia a soiului Syrah in Toscana. Cu o productie anuala limitata, ce nu depaseste 5.000 de sticle anual, Scrio este rezultatul unei selectii riguroase a strugurilor si a unei vinificari extrem de atente. Vinul Messorio a aparut in portofoliul Le Macchiole in 1994, fiind produs din soiul Merlot. Toate recoltele Messorio de pana acum au aratat complexitate si eleganta impecabile si un potential de invechire fantastic. In limba italiana, Messorio desemneaza momentul de varf al coacerii strugurilor, un moment de mare importanta in evolutia anuala a unei crame.
Densitatea in plantatie este de 5.000 pana la 10.000 de plante la hectar, principiile agriculturii organice fiind respectate pana in cel mai mic detaliu. Inainte de a intra in procesul de vinificatie, strugurii, care in prealabil sunt recoltati manual, trec printr-un dublu proces de selectie, atat la nivel de ciorchine, cat si la nivel de boaba, pentru a se asigura nivelul de calitate ridicat. Potrivit studiilor, tipul de sol pe care se afla viile Le Macchiole imparte plantatia in doua macrozone: una cu sol texturat, cu o structura abundent, bogat in calcar, iar cea de-a doua, predominant argiloasa, cu un pH natural. Fiecare dintre parcele in parte, a fost studiata, in asa fel incat sa ofere cele mai bune conditii pentru soiurile vizate.
Potrivit reprezentantilor sai, filosofia acestei crame urmeaza si astazi aceeasi directie ca in momentul aparitiei sale, ghidandu-se dupa dictonul “Asculta si respecta pamantul!”, ceea ce in preceptia Le Macchiole inseamna “interpretarea terroir-ului prin puritatea vinurilor monovarietale”. Chiar daca la prima vedere pare o crama tanara, prin profesionalismul, efortul si pasiunea oamenilor de aici, dar si prin creatiile sale unice, Le Macchiole si-a castigat un loc binemeritat in randul producatorilor simbol ai lumii vinurilor.