Champagne Billecart-Salmon sau “definitia elegantei”, la ROVINHUD 2016

Champagne Billecart-Salmon sau “definitia elegantei”, la ROVINHUD 2016

Champagne Billecart-Salmon se numara printre producatorii de vinuri care au avut o contributie importanta la cresterea notorietatii regiunii Champagne. Din momentul aparitiei primelor sale vinuri, acest nume a fost asociat nemijlocit cu definitia luxului si a elegantei, datorita stilului si calitatii creatiilor sale. Ca sa te convingi de farmecul Billecart-Salmon nu ai nevoie de mai mult de un pahar, insa, pentru a intelege cu adevarat de ce se pune semnul egal intre eleganta si numele acestei crame, trebuie neaparat sa degusti cel putin trei dintre vinurile sale, in paralel.

Acest lucru l-au facut cei peste 90 de participanti ai primului Masterclass al Salonului ROVINHUD 2016, numit “Champagne through the lens of Billecart-Salmon”. Si, nu oricum, ci ghidati in aventura aromatica Billecart-Salmon de catre Elod Adam, somelier roman, nascut in Sfantu Gheorghe, educator in domeniul vinurilor certificat in Statele Unite. Cursant al Institutului Master of Wine, Elod Adam a reusit in cele 120 de minute de curs sa transmita viu pasiunea sa pentru vinurile din Champagne, dar si sa creioneze cat mai elocvent pentru cei prezenti caracterul special al vinurilor Billecart-Salmon.

“Cred ca mineralitatea si aciditatea pe care terroire-ul Champagne le are nu le poti gasi nicaieri in lume. Vinurile din Champagne, chiar daca au un corp delicat, subtire, ele transmit o forta incredibila. Sunt vinuri cu structura, puternice, dar elegante in acelasi timp, si nu cred ca alt vin ar putea sa faca acest lucru”, a precizat Elod Adam inainte de prezentarea primelor vinuri ale Masterclassului.

Rand pe rand, ca argumente lichide ale pledoariei pro-Champagne si ale filosofiei Champagne Billecart-Salmon, au ajuns in paharele celor prezenti:

  • Billecart-Salmon Brut Reserve NV (delicat, dar bine structurat, cu note pline de ceara, piersica si piscot),
  • Billercart-Salmon Brut Rose (un vin delicios, cu o culoare vibranta si un gust catifelat, aproape cremos, datorita perlajului sau viu),
  • Billecrat-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru (puternic, structurat si impunator, cu un postgust mineral),
  • Billecart-Salmon Extra Brut 2004 (structura bine reprezentata de jocul dintre notele minerale si cele de fruct, cu o amplitudine impresionanta)
  • Billecart-Salmon Brut Sous Bois (un cuvee unic, vinificat si maturat in totalitate in lemn, cu un echilibru impecabil intre notele de stejar si cele de flori si drojdii).

Toate vinurile poarta aceeasi caracteristica comuna, dar care confera unicitate stilului: cu toate ca sunt puternice: au finete si eleganta remarcabile, cu o impresionanta componenta mineral-acida.

Pentru a accentua diferenta dintre Champagne Billecart-Salmon si alti producatori de sampanie, Elod Adam a mai adaugat ca acest producator, pe langa faptul ca reuseste sa faca din terroire o poveste, “reuseste sa transmita emotie. In Champagne Billecart-Salmon simti sufletul, ceva mai mult decat un vin, ceva mai mult decat o bautura”.

“Champagne Billecart-Salmon este o afacere de familie, o familie care nu a urmarit profitul, ci mai mult o viziune. S-a implicat pentru crearea unui viitor pentru deceniile urmatoare. In aceeasi masura, ei nu urmaresc neaparat un stil, ci vor sa transmita prin vinuri calitatea anului de recolta si a terroire-ului”, a mai afirmat Elod Adam in incheierea prezentarii sale. 

 

Valentin Ceafalau

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data