Toate starurile din lumea aceasta, fie că vorbim despre muzică, cinema etc., au în spate un “producător”. El este cel care le netezeşte calea spre succes, care le şlefuieşte creaţiile pentru a impresiona diferite categorii de “consumatori”. În lumea vinului, aceşti “producători” se numesc “oeno-consultanţi”, iar Italia este una dintre ţările care, datorită şcolilor de profil dedicate, produce şi exportă astfel de consultanţi de succes.
Fost rugbist profesionist, Luca D’Attoma este unul dintre cei mai renumiţi specialişti în enologie din Peninsulă. În portofoliul firmei sale de consultanţă, Wine Evolution Consulting, se află aproape 30 de producători din Italia şi Spania, precum Le Macchiole, Bulichella, Agrilandia, Poggio al Tesoro, Tua Rita, Castelvecchio, Torre, Conti di San Bonifacio sau Fattoria Le Pupille. În plus, D’Attoma este şi cel care a contribuit la scorul perfect - “100 de puncte”, pentru vinurile Tua Rita şi Le Macchiole, punctaje acordate de critici precum Parker, Galloni sau Suckling. Însă, adevărata dimensiune a talentului lui Luca D’Attoma este dată de vinurile produse în propria cramă, DueMani. Alături de Luca, în proiectul DueMani, mai este implicată şi soţia sa Elena Celli, care a studiat marketingul la universitatea Polimoda din Florenţa şi a lucrat în industria modei mulţi ani.
În 2000, cei doi soţi au cumpărat o bucată de pământ lângă localitatea Riparbella, Toscana, un loc extrem de modest, cu un sol predominant argilos şi pietros, necultivat de ani buni, plin de arbuşti mediteraneeni. În ciuda aspectului sărăcăcios, Luca D’Attoma a văzut în “palma” de pământ aflată la o altitudine de 250 de metri promisiunea soarelui, a luminii şi a brizei maritime, care ponderează arşiţa verii, elemente fundamentale pentru dezvoltarea aromelor, pentru o maturare lentă a strugurilor şi un echilibru perfect între aciditate şi zaharuri. De asemenea, geografia locului şi forma sa de amfiteatru i-a permis lui Luca să înfiinţeze trei plantaţii diferite: una de Cabernet Franc, în partea superioară a dealului, Merlot, pe poalele dealului, iar în zona centrală a văii, Syrah, pe un sol arid şi pietros, care devine inima acestei plantaţii.
În 2014, alte trei hectare de Cabernet Franc, aflate la o altitudine de 350 metri, chiar în apropierea cramei, completează suprafaţa de viţă de vie DueMani, ajungându-se astfel la un total de 10 hectare. Selectarea locului pentru plantaţie şi crama pe Coasta Toscană a plecat de la pasiunea celor doi soţi, pentru Cabernet Franc, Syrah şi Merlot. Aici, atât climatul, cât şi solul sunt ideale pentru aceste soiuri, putând atinge atât echilibrul perfect, grad maxim de maturare şi expresie cât mai fidelă a fructului şi terroirului.
Din respect pentru mediul înconjurător, DueMani este adeptă a agriculturii biodinamice. Toate sarcinile viticole sunt realizate în mare parte manual, iar în plantaţiile cu densitate mai mare sunt folosite tractoare de mici dimensiuni pentru arat şi pentru tratamentele biodinamice, care “cresc energia solului şi a plantelor”. “Cu ajutorul practicilor biodinamice, obţinem struguri ce dau vinuri intens aromatice şi originale. Obiectivul nostru principal este de a produce vinuri cât mai delicate, directe, expresive şi delicioase, cu un caracter unic şi uşor de recunoscut. Vinurile de neuitat trebuie să fie apreciate cu zâmbetul pe buze”, afirmă Luca D’Attoma, referitor la filosofia abordată.
DueMani este o cramă biodinamică certificată de Demeter International, cea mai mare organizaţie la nivel mondial ce se ocupă de reglementarea unor astfel de culturi. Conform reglementărilor Demeter, agricultura biodinamică trebuie să păstreze natura ca principal protagonist în procesul de producţie, favorizând cursul cât mai natural al plantelor, fără alte tratamente sintetizate chimic. De asemenea, aceleaşi principii reglementează inclusiv intervenţiile în procesul de vinificare, unde se interzice folosirea drojdiilor selecţionate sau a agenţilor de filtrare.
Fiind unul dintre cei mai apreciaţi oeno-consultanţi din Italia, era absolut normal ca Luca D’Attoma să ridice cât mai mult standardele în ceea ce priveşte vinurile sale. Surpriza a venit în momentul în care acesta a ales Cabernet Franc ca soi principal al portofoliului său, cu Merlot şi Syrah în rol secundar. Superstarurile portofoliului sunt DueMani (100% Cabernet Franc) şi Suisassi (100% Syrah), însă foarte bine primite de către critică sunt şi Altrovino (Cabernet Franc şi Merlot) şi Cifra (100% Cabernet Franc), vinuri care sunt fermentate şi maturate în recipiente de ciment, ceea ce le conferă personalitate aparte şi puritate impresionantă a fructului. Portofoliul este completat de un roze, Si, produs din Syrah, vin descris de Luca ca fiind “determinat, amuzant şi gustos”. Despre recolta 2007 a vinului DueMani, celebrul critic Steven Spurrier, spunea că este “versiunea italiană a bordelezului Cheval Blanc”, iar după câţiva ani cele două vinuri au fost puse faţă în faţă, în cadrul evenimentului Cabernet Franc Symposium 2010, desfăşurat la Roma, manifestare anuală ce promovează cele mai bune vinuri Cabernet Franc din lume.
Dedicaţia, talentul creatorilor şi atenţia pentru detaliu au făcut ca vinurile DueMani să fie asociate de către critici şi consumatori cu nume mari precum Ornellaia, Sassicaia sau Le Macchiole, însă pe lângă medaliile şi premiile câştigate, cel mai important lucru legat de aceste vinuri este că ele sunt expresia fidelă a locului din care provin.