SEMINAR ORNELLAIA

SEMINAR ORNELLAIA

Saptamana trecuta am organizat unul dintre cele mai asteptate evenimente ale lui 2015 – Seminarul Ornellaia. Acesta a avut loc la Radisson Hotel – Sala Electra si a fost condus de doamna Giuliana Cavazza – Export Area Manager Ornellaia.

Pentru cei mai putin initiati, dar nu numai, Giuliana a avut amabilitatea sa ne treaca printr-un scurt istoric al Domeniului Ornellaia.

In 1981, inspirat de plantarea cu succes a varietatilor de struguri internationali, Marchizul Lodovico Antinori pune bazele Domeniului Ornellaia in Bolgheri. Crama a fost inaugurata in 1987 si, trecand prin numeroase etape de evolutie, nu si-a pierdut pe drum viziunea de la care a pornit la drum – crearea unui nou vin italian, care sa sparga barierele si sa concureze pe pietele internationale, fara rabat de la calitate sau excelenta si care sa utilizeze cele mai moderne tehnologii si tehnici de vinificare existente.

Primele 46 ha de vie au fost plantate in 1982 pe teren virgin iar vintage-ul inaugural a fost lansat si indelung apreciat de critici in 1988.

In 1989, are loc lansarea oficiala a Domeniului Ornellaia si 2 ani mai tarziu Michel Rolland este adus pe postul de consultant.

La inceputul anilor ’90, alte 53 ha de vie au fost plantate in zona de nord a Bolgheriului, iar in 2013 au fost achizitionate alte 15 ha, aducand domeniul la un total de 114 ha si devenind astfel al doilea cel mai mare domeniu din Bolgheri.

In 1993 este lansat primul vintage Le Volte dell’Ornellaia 1991, in 1999 este lansat al doilea vin al Domeniului – Le Serre Nuove dell’Ornellaia 1997. In acelasi an, Robert Mondavi cumpara o parte din actiunile Tenuta dell’Ornellaia, pentru ca mai apoi, in 2002, sa obtina controlul intregului Domeniu si sa transfere 50% din acesta catre Marchesi de’ Frescobaldi. Trei ani mai tarziu, dupa ce Mondavi vinde Mondavi Corporation catre Constellation Brands, Marchesi de’ Frescobaldi cumpara si restul de 50% din Tenuta dell’Ornellaia si este numit Chairman.

In 1998, Ornellaia lanseaza o editie magnum si super-magnum la aniversarea de 20 de ani cu vintage-ul din 2005. In 2009 se relanseaza Poggio alle Gazze dell’Ornellaia 2008. In acelasi an este lansat si proiectul Vendemmia d’Artista, proiect in care anual un artist este ales pentru a realiza designul unei sticle ce face obiectul unei licitatii caritabile. In 2011 este lansat primul vintage Ornus dell’Ornellaia 2008 (100% Petit Manseng), iar in 2013, la aniversare Ornellaia 25 ani, este lansata colectia 25 Anni cu vintage-ul 2010.

Ce ar trebui sa mai retinem este faptul ca Bolgheri DOC a fost stabilit in 1984, iar 10 ani mai tarziu a fost modificat doar pentru a recunoaste calitatea celor mai bune vinuri din zona.

Varietatile de struguri permise pentru vinurile rosii sunt: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese si Petit Verdot. Indicatia “Superiore” este data doar vinurilor invechite minim 24 luni inainte de lansare, din care 12 luni in butoaie.

Varietatile de struguri plantate la Ornellaia sunt: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot si Petit Verdot, cu mici portiuni de Sauvignon Blanc, Viognier si Petit Manseng (aproximativ 6 ha).

Calitatea vinurilor Ornellaia este datorata in parte terroire-ului exceptional dar nu este de neglijat timpul petrecut in vie (623 ore/ha), de 3 ori mai mult decat timpul mediu petrecut in vie in Toscana, spre exemplu.

Intr-un grafic al celor mai bune chateau-uri frantuzesti, Ornellaia se afla pe locul 6 cu punctaje exceptionale si cu o medie de 95.1 puncte Wine Advocate pentru vintage-urile 2001-2011. Vinurile Domeniului pot fi gasite in cele mai rafinate restaurante din jurul lumii, fiind prin definitie vinuri exceptionale.

Odata cu lansarea proiectului Vendemmia d’Artista, Ornellaia a inceput sa clasifice vintage-urile in functie de caracterul acestora. Astfel, toate detaliile surprinse intr-un vin devin “eticheta” anului. 2006 este L’Esuberanza, 2007 - L’Armonia, 2008 - L’Energia, 2009 - L’Equilibrio, 2010 - La Celebrazione, 2011 - L’Infinito, iar 2012 este L’Incanto.

Noi am avut placerea sa degustam vintage-ul 2012 si putem sa declaram ca este cu adevarat o incantare.

Le Volte dell’Ornellaia 2012

50% Merlot, 30% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon. Vinificare separata a varietatilor de struguri in tancuri de otel pentru pastrarea intacta a caracteristicilor acestora, urmata de fermentatie malolactica, din nou in tancuri de otel. Imbatranire 10 luni in “barriques” folositi 2-4 ani tot pentru Ornellaia.

Rosu rubiniu, prezinta nuante clasice bogate, cu buchet fructat, usor picant si aciditate proaspata.

Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2012

52% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon, 12% Petit Verdot, 8% Cabernet Franc. Strugurii au fost culesi manual si selectati de doua ori, fiecare varietate de strugure de pe fiecare parcela fiind vinificata separat. Fermentatie alcoolica in tancuri de otel la 26-30°C timp de o saptamana si 10 zile macerare in contact cu pielita. Fermentatia malolactica, inceputa in tancurile de otel, este continuata in “barriques” (25% noi, 75% vechi). Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2012 a stat 15 luni la temperaturi controlate in crama. Dupa primele 12 luni a fost realizat asamblajul, intorcandu-se in crama pentru ultimele 3 luni de invechire. Dupa imbuteliere, vinul a fost invechit inca 6 luni inainte de lansare.

Rosu rubiniu intens, crocant, cu arome de fructe de padure si violete, note picante de cafea, rotund, elegant, proaspat si cu final foarte lung.

Ornellaia 2012

56% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 10% Cabernet Franc, 7% Petit Verdot. Ca si in cazul lui Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2012, strugurii au fost culesi manual si selectati de doua ori, fiecare varietate de strugure de pe fiecare parcela fiind vinificata separat. Fermentatie alcoolica in tancuri de otel la 26-30°C timp de o saptamana si 10 zile macerare in contact cu pielita. Fermentatia malolactica a avut loc in “barriques” (70% noi, 30% utilizati o singura data). Ornellaia 2012 a stat apoi 18 luni la temperaturi controlate in crama. Dupa 12 luni de maturare, a fost realizat asamblajul, intorcandu-se in crama pentru ultimele 6 luni. Dupa imbuteliere, vinul a fost invechit inca 12 luni inainte de lansare.

Rosu rubiniu intens cu buchet seducator, fructat si cu note picante. Rotund cu taninuri matasoase, structurat si cu final foarte lung.

Si, surpriza zilei - Ornus dell’Ornellaia 2011, 100% Petit Manseng, vinul dulce Late Harvest al Ornellaia, produs din strugurii de pe diferite parcele, presati si fermentati separat, Dupa decantarea naturala timp de o noapte, invechirea se face in “barriques” noi, la nu mai mult de 22°C, pana la obtinerea nivelului dorit de zahar si alcool. Dupa 12 luni de invechire vinurile de pe toate parcelele au fost asamblate, imbuteliate si invechite inca 12 luni inainte de lansare.

Auriu intens, cu arome de fructe tropicale, caise deshidratate, citrice si caramel, cu note puternice de miere, echilibrat si cu aciditatea specifica Petit Mansengului.

 

 

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data