In ultimii 20 ani, piata vinului a fost martora dezvoltarii unui segment de produs caruia putini ii dadeau sanse de reusita: Prosecco. Aparut cumva intr-un peisaj conservator, cu vinurile din Champagne aflate pe o pozitie dominanta, Prosecco parea in anii ‘60, un simplu vin cu bule, cu un rest de zahar considerabil. Sfarsitul anilor ’90, odata cu transformarea exponentilor Generatiei X in consumatori, dar si cu atentia crescanda pentru calitate a producatorilor din aceasta regiune, a declansat boomul de care acest vin spumant din Nordul Italiei avea nevoie pentru a se impune pe piata. Usor de inteles, accesibil, prietenos si nepretentios, Prosecco s-a transformat incet intr-un fenomen global. Principalele sale avantaje: adresabilitatea catre o categorie de consumatori tot mai larga, dar si catre situatii tot mai diferite de consum.
Unul dintre producatorii care au avut un rol important in cresterea notorietatii Prosecco la nivel mondial este Villa Sandi. Aflat chiar in “inima” regiunii Prosecco, chiar la baza dealurilor incadrate Valdobbiadene Prosecco DOCG, Villa Sandi este singurul producator de Prosecco ce are in proprietate plantatii in toate zonele aflate sub aceasta denumire de origine.
Povestea Villa Sandi este povestea unei familii, Moretti Polegato, cu o puternica legatura cu natura si vita de vie si, in acelasi timp, cu un dezvoltat simt antreprenorial, in portofoliul acestei familii aflandu-se companiile Geox si Diadora. In momentul in care intri in contact cu Villa Sandi, inevitabil te “lovesti” si de simbolul acestei case, celebrul sau palat construit in stil Palladian. O adevarata bijuterie arhitecturala, palatul Villa Sandi dateaza din 1622, fiind unul dintre elementele caracteristice pentru ceea ce a insemnat Republica Venetiana si vocatia sa pentru arta si agricultura. Aleea de intrare in aceasta crama este strajuita de-o parte si de alta de statui ale sculptorului venetian Orazio Marinali. Frontonul masiv, sustinut de patru coloane ioniene, decoreaza fatada acestei cladiri si este parte importanta din mostenirea culturala a regiunii Treviso.
Patru hectare in “inima Prosecco”
Beneficiind de conditii de sol si clima potrivite atat pentru cultura soiurilor albe, cat si a soiurilor rosii, Villa Sandi produce vinuri pentru o paleta foarte larga de gusturi, de la vinurile Prosecco destinate consumului de zi cu zi, pana la vinurile incadrate Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG sau Cartizze, zona vedeta a acestei denumiri de origine. Compania detine plantatii atat in Denumirea de Origine Controlata si Garantata (DOCG) Valdobbiadene, cat si in Montello, Piave si Treviso DOC. Mai mult, compania detine si exploateaza patru hectare de vita de vie in regiunea Cartizze, considerata “inima regiunii Valdobiadene”. Pentru a intelege semnificatia acestei suprafete, ce poarta numele Vigna La Rivetta, trebuie stiut ca denumirea Cartizze inseamna 107 hectare de vita de vie, impartite intre 140 de producatori. Vigna La Rivetta are parte de un microclimat unic, cu sol fertil si vita de vie beneficiind din plin de combinatia speciala de caracteristici geo-climatice. De asemenea, Villa Sandi se mai mandreste si cu o crama subterana de aproape 300 de ani, ce se intinde pe aproape 1,5 kilometri si care reprezinta ambientul ideal pentru maturarea sticlelor de spumant in conditii perfecte de umiditate si temperatura.
Cu toate ca Villa Sandi produce si vinuri linistite, cea mai mare parte a productie este reprezentata de catre Prosecco, insemnand noua vinuri spumante diferite si doua frizzante. Pentru a veni cu o oferta cat mai completa, Villa Sandi produce de asemenea un numar limitat de sticle de vinuri spumante din Chardonnay si Pinot Noir, realizate dupa “metoda champenoise”, cu fermentatie secundara in sticle. In total, Villa Sandi produce anual aproximativ patru milioane de sticle.
Investitii in inovatie, calitate si biodiversitate
Vinurile Villa Sandi sunt rezultatul combinarii experientei cu dragostea si respectul pentru terroir dar, in acelasi timp, al cercetarii si inovatiei si al progresului stiintific si tehnologic. Importanta Villa Sandi pentru regiunea Veneto si Prosecco este culturala si economica, producatorul castigand acest renume in urma investitiilor facute in inovatie. Un exemplu in acest sens este noul tip de sticla de vin, sticla Claxa, a carei paternitate este detinuta de catre Giancarlo Moretti Polegato. Aceasta are un al doilea strat ce permite o mai buna izolare, respectiv pastrare a vinului la temperaturi scazute o mai lunga perioada. In aceeasi masura, Villa Sandi s-a remarcat prin folosirea tehnicii unice de productie “la cerere”, care reuseste sa pastreze prospetimea vinurilor o perioada mult mai lunga. In loc sa fie vinificat imediat dupa cules, mustul de Prosecco este refrigerat la 0°C, pana in momentul aparitiei unei cereri, dupa care este adus la 15-16°C, fermentat si imbuteliat. Pentru vinurile Prosecco, fermentatia secundara are loc in tancuri de inox (Metoda Charmat).
O parte din viile Villa Sandi au fost certificate cu titlul “Biodiversity Friend” (Prieten al Biodiversitatii), ca o recunoastere a muncii depuse de catre aceasta crama pentru aplicarea practicilor vitivinicole menite sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului. Atentia pentru mediu, alaturi de investitiile facute in cercetare, i-au adus de asemenea cramei Villa Sandi un loc in Wine Research Team, grup international din care fac parte crame, enologi si viticultori care promoveaza practicile biodiversitatii.
Toate aceste investitii s-au reflectat in aprecierile criticii de specialitate si premii castigate in cadrul concursurilor internationale. In 2015, Villa Sandi Prosecco Il Fresco a fost votat “Prosecco of the Year” in Germania, pentru al unsprezecea an consecutiv, de catre Weinwirtschaft, cea mai influenta publicatia de profil din aceasta tara.
Valentin Ceafalau