L - V 9:00 - 17:00

0754 48 24 71

Burgundia

Burgundia

Burgundia este recunoscută ca fiind regiunea din Franța în care se produc cele mai scumpe și rare vinuri din lume, obținute din Pinot Noir și Chardonnay. Climatul este continental nordic, cu ierni care pot fi severe, mult mai severe decât în Bordeaux, și veri foarte călduroase. Toamnele sunt reci, cu ploi dese pe timpul întregului sezon de cules. Strugurii specifici zonei sunt Chardonnay și Aligote pentru vinurile albe și Pinot Noir pentru cele roșii.

Povestea Château Fuissé datează din 1604, rămânând în familia Vincent de cinci generații. Fiecare generație a adăugat noi proprietăți, crescând calitatea și renumele Château Fuissé, ajungând azi un producător de talie mondială. Domeniul se întinde pe 32ha, toate plantate cu Chardonnay, cuprinzând patru apelațiuni: Pouilly-Fuissé, Saint Véran, Mâcon-Villages și Mâcon-Fuissé. Cele mai cunoscute parcele sunt Les Brulees, Les Combettes și Le Clos.

http://chateau-fuisse.fr/

Această proprietate a făcut parte din Domaine Louis Gros până în 1963 când a fost preluată de Francois Gros. În 1988, acesta s-a retras iar fiica sa, Anne, a preluat conducerea. Până în 1994 a continuat să se numeasca Domaine Anne et Francois Gros. Calitatea vinului a lăsat de dorit până în 1988, dar schimbări majore au fost întreprinse sub tutela lui Anne Gros. Deși nu este certificat, domeniul este cultivat organic din 2000. Vinificarea este clasică, cu fermentarea în butoaie mari de lemn cu drojdii naturale și maturat în butoaie majoritar noi, de stejar (80% noi pentru Grand Cru).

http://www.anne-gros.com/

În 1814, Jean Joseph Moreau, producător de butoaie de stejar din Montbard, pune bazele firmei care se va ocupa de comerțul și producția de vinuri J. Moreau et Fils, în Chablis. În 1974, familia Moreau vinde 50% din firma companiei canadiene Hiram Walker, iar în 1985 vinde și restul acțiunilor, compania ajungând în proprietatea negociantului de vinuri Boisset de Nuits Saint-Georges.

Începând cu recolta 2002, familia Moreau își va recâștiga în totalitate drepturile asupra companiei, atât de producție cât și de comerț cu vin.

http://www.domainechristianmoreau.com/

Domaine des Chenevières este exploatat de 5 generații de vinificatori îndrăgostiți de acest terroir. Vincent și Nicolas Lenoir, împreună cu soțiile lor și, mai nou, alături de copiii lor Sylvain și Aurelien, lucrează pe terenul domeniului cu pasiune. Acesta este situat în Saint-Maurice-de-Satonnay, un sat mic poziționat între Macon și Cluny și are o suprafață de 38ha, iar viile sunt plantate cu Pinot Noir, Chardonnay, Gamay și Aligote. Proprietarii Domaine des Chenevières sunt în mod deosebit interesați de protecția mediului, prin aplicarea de cât mai puține tratamente viei și cu o intervenție minimă în procesul de vinificare.

http://www.domainedeschenevieres.fr/

Povestea Domaine Dupeuble continuă neîntreruptă încă din 1512, numele domeniului schimbându-se de 3 ori de-a lungul timpului, ultima oară în 1919 când ultimul moștenitor, Anna Asmaquer, s-a căsătorit cu Jules Dupeuble. Astăzi, domeniul este condus de nepotul lor, Damien, împreună cu soția sa, frații și copiii lor.

Pentru aceștia, tradiția este foarte importantă, iar fiecare generație a reușit să adauge noi proprietăți domeniului, ajungând azi la aproximativ 100ha. Adepți ai agriculturii bio, proprietarii nu folosesc niciun fel de tratamente artificiale în procesul de producție. Vinurile domeniului Dupeuble sunt foarte apreciate astăzi pentru calitatea ridicată și pentru prețurile accesibile.

http://www.beaujolaisdupeuble.fr/

În inima Burgundiei există o familie pasionată de vinuri din generație în generație, familia Devillard. În prezent, aceștia sunt a 5-a generație de producători de vinuri, deținând Castelul Chamirey din Mercurey, Domaine des Perdrix Nuits Saint Georges, Domaine de la Ferté Givry și, de puțin timp, Domaine de la Garenne. 

http://www.domaines-devillard.com/

În 1984 a fost înființată Olivier Leflaive Freres. Totul a început cu cererea unui importator american interesat de Meursault și Chassagne-Montrachet. Proprietatea familiei nu acoperea niciuna din cele două apelațiuni și nici nu avea capacitatea de a vinifica mai mult decât propria producție. Așa că Olivier Leflaive a creat o nouă afacere în nume propriu. Ideea sa, unică în Burgundia, a fost de a cumpăra strugurii pe care îi vinifica ulterior utilizând aceleași metode ca în cazul producției proprii. Vinul obținut era vândut en primeur sau înante de îmbuteiliere.

Acesta nu a fost singurul care a crezut în proiectul inedit. Fratele său, Patrick, a investit în afacere și a devenit co-proprietar, Vincent, unchiul său, de asemenea a investit și a acționat în calitate de consilier, prezentându-l viticultorilor și în cele din urmă lui Jean-Marc Boillot - vinificatorul său începând cu 1984 și până în 1988.

https://www.olivier-leflaive.com/en/