Vin Portugalia


Portugalia

Vinul portughez a trecut printr-o revoluţie în ultimele decenii, modernizându-şi atât tehnicile de vinificare, cât şi stilul şi imaginea. Imaginea arhetipală de ţară a Lumii Vechi a vinului, devenită faimoasă datorită vinurilor fortificate (Porto şi Madeira) dar şi datorită vinurilor Vinho Verde, s-a schimbat acum, Portugalia impunându-se pe plan mondial mai ales datorită unor vinuri puternice, roşii, din Valea Douro. Soiurile portugheze şi diferitele lor nume regionale dau bătăi de cap ampelografilor. Unele dintre soiuri sunt autohtone (exemplu, Touriga Nacional), altele sunt comune cu ale vecinilor spanioli (Tinta Roriz / Tempranillo). În ultima vreme, a crescut şi popularitatea soiurilor franţuzeşti (Cabernet Sauvignon şi Chardonnay), însă, din fericire, Portugalia nu este dependentă de această ultimă categorie de vinuri şi îşi păstrează în prim plan soiurile autohtone, şi astfel şi unicitatea vinurilor lor. Climatul Portugaliei, predominant maritim, oferă o multitudine de terroir-uri pentru viticultorii ambiţioşi. ​

Lisabona

Lisabona

Regiunea Lisabona (fostă Estramadura) este o regiune viticolă prolifică, aflată în centrul Portugaliei, pe coasta Atlanticului. Ciuda faptului că este cea mai productivă regiune a ţării, numele său este unul relativ obscur pe harta mondială a vinului, din cauza faptului că multe dintre vinurile sale poartă denumirea subregiunilor sale Alenquer, Bucelas şi Colares. Terroir-ul regiunii Lisabona este responsabil pentru apariţia unora dintre cele mai bune vinuri ale Portugaliei. Complexe, corpolente şi monovarietale, acestea sunt produse din soiurile Touriga Nacional sau Tinta Roriz, în timp ce în Bucelas se produc vinuri albe, minerale şi proaspete, mai ales din soiul Arinto. Industria vitivinicolă din Lisabona este dominată de un număr impresionant de cooperative, însă, datorită progresului din ultima perioadă, foarte multe crame mici au reuşit să se impună pe piaţa vinului. Mai mult de 30 de soiuri autohtone sunt folosite în această regiune, marea majoritate fiind formată din soiuri albe.

Vinho Verde

Vinho Verde

Vinho Verde este o denumire de origine celebră, din regiunea Minho, aflată în nord-vestul Portugaliei. În fiecare an, aici se produce o cantitate mare de vinuri lejere, acide şi citrice, provenite de la câteva mii de mici producători. Chiar dacă vinul alb se produce într-o cantitate semnificativ mai mare, regiunea Vinho Verde este locul de naştere şi a unor vinuri roşii, consumate în special în interiorul Portugaliei. Cea mai mare cantitate de vinuri produsă aici este reprezentată de vinuri proaspete şi tinere, care, chiar dacă nu au perlaţie îndeajuns pentru a fi clasificate ca spumante, au o evidentă efervescenţă. Majoritatea Vinho Verde sunt produse din soiurile Arinto, Loureiro şi Trajadura. Vinurile roşii de aici sunt produse din Azal Tinto, Vinhao şi Espadeiro.

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
Subscribe to RSS - Portugalia FB dataFB data