*Oferte personalizate pentru evenimente. Contactați-ne!
+40 720 050 000
Vin Austria
Austria
Austria trăieşte o perioadă de hegemonie din poziţia de ţară producătoare de vin. Şi-a câştigat poziţia prin muncă, după decenii de controversă, fiind astăzi considerată un model de urmat, un lider în calitate şi inovaţie. Păstrând un echilibru între tradiţie şi inovaţie, producătorii austrieci au păstrat clasici precum vinul dulce Ausbruch şi Strohwein, dezvoltând totodată vinuri moderne şi prietenoase, precum vinul „semnătură”: Gruner Veltliner. Oficial, în Austria sunt permise în plantaţie 35 de soiuri, două treimi dintre ele fiind albe. În termeni de volum, Gruner Veltliner este de departe cel mai important, urmat de Riesling. Cele mai apreciate vinuri din cele două soiuri provin din Wachau, Kamptal, Weinviertel sau Kremstal. Vinul Austriac este reglementat de Districtus Austriae Controllatus (DAC), legislaţie introdusă în 2003. Asemănător, sistemului de clasificare AOC din Franţa, legislaţia DAC prevede detalii referitoare la soiurile de struguri permise, nivelul de alcool sau regimul de vinificare şi maturare.
Weinviertel
Weinviertel este de departe cea mai mare regiune austriacă cu denumire de origine controlată Districtus Austriae Controllatus (DAC). De asemenea, este prima regiune din această ţară care a fost încadrată în această treaptă de calitate în 2002. Vinurile etichetate cu Weinviertel DAC sunt albe, seci, cu o corpolenţă medie, fiind caracterizate de arome specifice de citrice şi de piper alb, asemănătoare soiului Gruner Veltliner. Weinviertel este cea mai importantă regiune viticolă a Austriei atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi din punct de vedere al cantităţii. Gruner Veltliner acoperă mai mult de jumătate din suprafaţă, făcând din Weinviertel principala sursă austriacă de Gruner Veltliner. Soiul Zweigelt ocupă (detașat) locul al doilea, urmat de Welschriesling, Blauer Portugieser, Sauvignon Blanc şi Muscat.
Wachau
Wachau este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și o regiune de mare frumusețe naturală, situată pe valea Dunării, între orașele Melk și Krems. Soiurile de struguri Grüner Veltliner și Riesling predomină aici pe 1,344 de hectare, parțial plantate în terase amplasate pe văi abrupt înclinate. 232 de crame beneficiază aici de zone viticole de top pentru a produce unele dintre cele mai bune vinuri albe din lume, cu potențial de învechire de zeci de ani. De la mijlocul anilor 1980, vinurile albe seci din Wachau au fost grupate în trei categorii de către asociația viticultorilor conservatori „Vinea Wachau”, pe baza conținutului lor natural de alcool: vinurile ușoare, parfumate de până la 11,5% alcool sunt desemnate „Steinfeder" (numite după iarba locală stipa pennata), categoria clasică (11,5–12,5% alcool) este cunoscută sub numele de „Federspiel" (un termen împrumutat din falconerie), în timp ce vinurile de rezervă intense sunt numite „Smaragd" (min. 12,5% alcool). Șopârlelor cu același nume, în culoare de smarald, le place să se joace în podgoriile Wachau în zilele însorite.
Burgenland
Burgenland sau Bundesländer este al treilea cel mai mic dintre cele nouă state ale Austriei, cu 3.962 km2 (1.530 sq mi). Cel mai înalt punct din provincie se află exact la granița cu Ungaria, pe Geschriebenstein, la 884 de metri deasupra nivelului mării. Cel mai înalt punct din Burgenland este de 879 de metri deasupra nivelului mării, iar cel mai jos punct (care este și cel mai jos punct al Austriei) la 114 metri se află în zona municipală Apetlon.